Prima pagină » Economic » Profitul Enel în România a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, la 64 milioane euro

Profitul Enel în România a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, la 64 milioane euro

Profitul Enel în România a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, la 64 milioane euro
Profitul Enel în România, calculat înainte de deducerea dobânzilor, taxelor, deprecierilor și amertizărilor (EBITDA), a scăzut cu 1,5% în primul trimestru, de la 65 de milioane de euro în urmă cu un an la 64 de milioane de euro, potrivit datelor publicate vineri de grupul italian.

Compania a obținut în România un profit înainte de dobânzi și taxe (EBIT) în scădere cu 26%, de la 50 de milioane de euro în urmă cu un an la 37 de milioane de euro.

Veniturile au scăzut cu 3,6%, de la 275 milioane de euro în în primul trimestru al anului trecut la 265 milioane de euro.

Enel deține în România, prin intermediul Enel Green Power, o capacitate netă instalată, regenerabilă, de 534 de megawați. Din aceasta, capacitatea netă instalată din surse eoliene este de 498 de megawați, iar 36 de megawați provin din alte surse.

Nivelul producției, obținută din surse regenerabile, este de 428 de megawați. Din acest total, 421 de megawați reprezintă producție de energie eoliană și 7 megawați din alte surse de energie regenerabilă.

Profitul EBITDA obținut de Enel în Europa de Est, regiune în care mai sunt incluse Rusia, Slovacia și alte regiuni, a scăzut cu 17,4% în primul trimestru, de la 282 milioane de euro la 233 milioane de euro.

La nivel de grup, profitul EBITDA a urcat cu 0,8%, la 4,023 miliarde de euro, iar veniturile cu 9,8%, la 19,9 miliarde de euro.

Profitul net al grupului Enel a scăzut cu 6,7%, la 810 milioane de euro.

În luna februarie, Enel a suspendat temporar vânzarea activelor din România, întrucât anul trecut a reușit să își reducă gradul de îndatorare, după ce în urmă cu o lună directorul executiv al grupului italian de utilități spunea că vânzarea va avea loc în acest an.

Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumătatea lunii ianuarie că grupul va vinde activele din România și Slovacia în acest an, precizând că grupul a primit deja oferte.

Enel a anunțat în 2014 că vrea să obțină peste 4 miliarde de euro din vânzarea operațiunilor din România și Slovacia.

Enel a intrat pe piața energetică românească în 2005, când a cumpărat de la stat companiile de distribuție și furnizare a electricității Electrica Banat și Electrica Dobrogea, pentru care a plătit, la pachet, 127,4 milioane de euro.

În 2008, Enel a preluat și Electrica Muntenia Sud, care alimentează cu energie Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu, pentru care a plătit statului 432,9 milioane de euro. Toate cele trei companii au fost privatizare prin vânzarea de acțiuni urmată de majorare de capital din partea cumpărătorului.

Enel a plătit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acțiunile Electrică Muntenia Sud, iar după o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participație de 64,4%. Ulterior, prețul de vânzare a acțiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

Enel are 2,6 milioane de clienți în România.

Citește și