În același timp, BERD avertizează asupra unor posibile efecte negative generate de tensiunile geopolitice din regiune și de incertitudinile din zona euro, se arată într-un raport al băncii referitor la perspectivele economice ale țărilor în care operează instituția financiară.
„Am menținut la 2,8% prognoza privind avansul celei mai mari economii din sud-estul Europei, în contextul în care creșterea încrederii și a investițiilor, precum și scăderea prețului petrolului ar putea fi contrabalansate de tensiunile geopolitice în urcare și de incertitudinile din zona euro”, se spune în raport.
Europa de Sud-Est cuprinde România, Albania, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Cipru, Kosovo, Muntenegru și Serbia.
BERD este mai optimistă în ceea ce privește creșterea economică a României față de Fondul Monetar Internațional și de Comisia Europeană, ultimele două instituții estimând un avans de numai 2,5% în 2015.
Banca Mondială anticipează pentru acest an o creștere de 2,9% a PIB-ului României, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza de anul trecut.
Pentru Europa de Sud-Est, excluzând Ciprul, BERD estimează o creștere economică de 2,2% în 2015, în creștere față de avansul de 1,7% prognozat pentru 2014, dar în scădere raportat la o creștere de 2,6% anticipată în precedentul raport publicat în septembrie anul trecut.
BERD a înrăutățit puternic prognoza privind economia întregii regiuni în care operează, care include și țări din sudul și estul Mediteranei, de la o creștere de 1,7% în estimată în septembrie la un declin de 0,3%, în special din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina.
Instituția estimează că economia Rusiei va intra în recesiune în 2015, iar PIB-ul țării se va contracta cu aproape 4,8%, față de o scădere de 0,2% anticipată în septembrie, pe fondul scăderii prețului petrolului, al lipsei de încredere în rândul investitorilor și al consumatorilor și al sancțiunilor economice.
„De asemenea, creșterea economică din alte state exportatoare de materii prime va încetinii semnificativ anul acesta. Cu toate acestea, economiile importatoare de materii prime vor înregistra un avans modest în 2015, de la 2,1% anul trecut la 2,4%”, se arată în raport.
BERD avertizează că estimările privind economia regiunii în care operează pot fi revizuite în scădere în situația în care prețul petrolului va continua să scadă, accentuând presiunile de pe piața financiar-bancară din Rusia și, implicit din țările din estul Europei, Caucaz și centrul Asiei.
Mai mult, incertitudinile în urcare din zona euro, inclusiv în contextul alegerilor din Grecia din 25 ianuarie, ar putea intensifica sentimentul de nesiguranța, în particular în centrul și sud-estul Europei, potrivit băncii.