În raport, se estimează că, în 2018, creșterea economică a României va fi de 3,7%, iar în 2019 de 3,5%.
„Cererea internă robustă și importurile în creștere din zona euro au favorizat importatorii de mărfuri în Europa și Asia Centrală (de exemplu, Bulgaria, România, Serbia). Implementarea accelerată a proiectelor finanțate de UE a condus la o creștere a economiilor regionale (de exemplu, Ungaria, Polonia), în timp ce efectele negative ale recesiunii din Rusia și Ucraina se estompează. Activitatea importatorilor de mărfuri din Orientul Mijlociu și Africa de Nord se îmbunătățește odată cu implementarea reformelor și normalizarea condițiilor politice (de exemplu, Iordania, Liban, Tunisia)”, se arată în raport.
În documentul Băncii Modiale se precizează că: „Țările din partea estică a regiunii vor beneficia de refacerea economică a Rusiei, deși creșterea în Belarus este frânată de constrângerile de natură fiscală necesare pentru a finanța rambursarea datoriei publice. În timp ce relaxarea fiscală va contribui mai puțin la creșterea economică în România, va exercita presiuni asupra deficitelor publice și externe”.
În ceea ce privește creșterea economică globală, Banca Mondială prognozează că, în 2017, aceasta va atinge 2,7%, mizând pe o creștere a producției și a comerțului, dar și a încrederii pieței și stabilizarea prețurilor materiilor prime, care să permită reluarea creșterii pe piețele emergente exportatoare de mărfuri și a economiilor în curs de dezvoltare.