Proiect Casa Verde cu fotovoltaice. Lista oficială a dosarelor aprobate. Câți bani se vor primi

Proiect Casa Verde cu fotovoltaice. Lista oficială a dosarelor aprobate. Câți bani se vor primi
Proiectul Casa Verde: statul îți dă 20.000 lei nerambursabili ca să obții energie alternativă
Publicat: 21/06/2020, 14:36
Actualizat: 21/06/2020, 14:47

Proiectul Casa Verde, care permite instalarea cu bani de la stat de sisteme fotovoltaice pentru generarea de energie electrică din surse total ecologice, și-a stabilit câștigătorii pentru prima parte a anului. Cum bugetul pentru Casa Verde nu a fost epuizat, o nouă sesiune de proiecte va avea loc în toamnă.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, declarând în total 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare. Listele finale ale proiectului Casa Verde au fost publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro. Suma totală care ar urma să fie finanțată după prima sesiune este de 252 milioane de lei.

Listele cu proiectele declarate admise au fost publicate AICI. În cadrul programului de finanțare Casa Verde Fotovoltaice nu beneficiarii sunt cei care depun solicitările online, ci instalatorii validați în program.

Proiectul Casa Verde: câți bani poți primi de la stat

În contextul în care după evaluarea cererilor de finanțare depuse în prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, s-a luat decizia reluării etapei de înscrieri începând cu toamna acestui an, până la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de instituţie în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice” beneficiarii au putut obține până la 20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.

Proiectul Casa Verde: cine poate participa în toamnă

„Pentru că fondurile alocate pentru finanţarea programului nu au fost epuizate, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020. Pornind de la experiența primei ediții, în calitate de preşedinte al AFM, intenţionez să promovez modificări majore, care să conducă la simplificarea procesului de înscriere în program, la micșorarea duratei evaluării proiectelor și la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit toți solicitanții care nu au obținut finanțarea în prima ediție să reaplice în toamnă”, a declarat preşedintele AFMI, Andreea Kohalmi – Szabo.

Principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate și/sau erori. În plus, din cauza unor erori informatice, câteva zeci de solicitări nu au putut fi soluționate, acestea urmând a fi finalizate în perioada imediat următoare.

Potrivit AFM, „toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării”.

Prin proiectul Casa Verde, persoanele fizice pot cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce acoperă până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, dar nu mai mult de 20.000 lei, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.
Pentru a putea beneficia de banii de la stat, solicitanții aveau de respectat atât criteriile de eligibilitate (domiciliu în România, proprietari ai caselor pe care se instalează panourile, lipsa datoriilor la bugetul de stat etc.), cât și cerințele tehnice ale sistemului fotovoltaic.

Pașii pe care trebuie să-i parcurgă cei ce vor să solicite bani prin programul Casa Verde sunt detaliați aici.

Ghid de finanțare în proiectul Casa Verde

Toți cei ce doresc să-și instaleze sisteme fotovoltaice pentru generarea de curent electric pot cere bani de la stat pentru a le cumpăra și monta. Pentru a putea beneficia de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice, cei interesați vor trebui să parcurgă câțiva pași și să prezinte autorităților mai multe documente.

Pașii pe care trebuie să-i urmeze cei ce vor să solicite bani prin programul Casa verde – fotovoltaice se regăsesc în Ordinul Ministerului Mediului nr. 1.287/2018, document ce conține, de fapt, ghidul de finanțare al programului. Spre deosebire de alte programe de finanțare, nu se acordă bani sau vouchere direct solicitantului, ci prin intermediul instalatorilor validați de autorități.

Pentru a se putea înscrie la unul dintre instalatorii validați de AFM, beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate. Concret, aceștia trebuie să aibă domiciliul în România, să fie proprietar al imobilului pe care se instalează panourile, să aibă acordul tuturor proprietarilor (dacă imobilul e deținut în coproprietate), să nu aibă datorii la stat și să permită accesul specialiștilor pentru verificare sistemului instalat.

Sistemele de producere a curentului electric acceptate în proiectul Casa Verde vor trebui să conțină un sistem de panouri fotovoltaice de cel puțin 3 kW, invertoare, conexiuni, structură de susținere a sistemului și tablou electric alternativ (pentru racordarea la instalația existentă).

Acte necesare

În ceea ce privește actele necesare înscrierii în programul Casa verde – fotovoltaice, solicitanții trebuie să prezinte o cerere de finanțare, o copie a actului de identitate, un extras de carte funciară, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat și cel privind impozitele și taxele locale.

începând de anul trecut, cei care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor nu mai au nevoie de o autorizație de construire. Ghidul de finanțare publicat de Administrația de Mediu poate fi văzut AICI.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”