Prima pagină » Economic » Proiect de 2,3 milioane de euro. BNR renovează conacul unui fost guvernator. FOTO

Proiect de 2,3 milioane de euro. BNR renovează conacul unui fost guvernator. FOTO

Proiect de 2,3 milioane de euro. BNR renovează conacul unui fost guvernator. FOTO
BNR vrea să renoveze un conac din comuna Păușești-Măglași, județul Vâlcea, care a aparținut lui Mihail Oromolu, guvernator al băncii centrale în perioada interbelică, și estimează că va plăti pentru acest proiect până la 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro), inclusiv TVA.

Conacul pe care BNR vrea să îl renoveze a fost construit în perioada 1915 – 1916 și a fost preluat de BNR în urmă cu câțiva ani de la Finanțele Publice Vâlcea.

Proiectul de consolidare, refuncționalizare și amenajare a Casei Mihail Oromolu va implica, printre altele, lucrări la interiorul și exteriorul clădirii, intervenții la împrejmuiri, restaurarea componentelor artistice, realizarea de instalații noi sau de canalizare, potrivit unui anunț al BNR.

Contractul are o valoare estimată de 8,26 milioane lei, fără TVA și va finanțat de banca centrală din fonduri proprii, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor a fost stabilit la doi ani de la data atribuirii acordului.
Lucrările vor fi contractate prin licitație restrânsă, criteriile de atribuire fiind prețul ofertei, cu o pondere de 50%, garanția acordată (25%) și termenul de execuție (25%).

foto ramnic.ro

Constructorii interesați de acest proiect pot depune ofertele sau cererile de participare până la 8 septembrie.
Licențiat în Drept la Paris, Mihail Oromolu a fost magistrat și membru al partidelor Conservator, Conservator Democrat și Național Liberal.

El a deținut funcția de guvernator al BNR în perioada 1 ianuarie 1922 – 31 decembrie 1926, de activitatea sa în această funcție fiind legate, printre altele, recuperarea depozitului în aur deținut de BNR la Reichsbank (Banca centrală a Germaniei), încheierea convenției pentru lichidarea datoriei statului la banca centrală și revenirea statului în acționariatul BNR.

Fostul șef al băncii centrale a mai deținut și o vilă în București, amplasată în apropierea Guvernului, preluată în 2012 de fondul sud-african de investiții New Europe Property Investments (NEPI) de la compania Avrig 35, în contul unei datorii.
NEPI, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România în ultimii ani, a anunțat că va investi aproximativ 15 milioane euro într-un proiect care vizează renovarea vilei istorice și construirea unei clădiri de birou lângă aceasta.

Clădirea ar putea deveni un centru de instruire pentru bancherii din Oltenia

Florin Epure, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Vâlcea, declara în iunie anul trecut, potrivit ramnic.ro, care citează Agerpres, că BNR intenționează să folosească fostul conac pentru înființarea unui centru de pregătire destinat bancherilor din Oltenia.

„Din câte știu Banca Națională a României, actualul proprietar al Casei Oromolu, are planuri îndrăznețe cu privire la reabilitarea edificiului cultural, monument de patrimoniu din satul Vlăduceni, comuna Păușești Măglași. Dosarul privește reabilitarea, restaurarea și conservarea clădirii și a parcului. Din câte știu aici ar urma să funcționeze un centru de pregătire zonală pentru bancherii din Oltenia. Imobilul este înscris pe lista județului Vâlcea a monumentelor istorice, se numește Casa Oromolu pentru că primul proprietar a fost Mihai Oromolu”, declara Florin Epure în iunie anul trecut.

Potrivit ramnic.ro, Casa Oromolu a trecut, în ultimii 100 de ani, prin mai multe etape: naționalizare, retrocedare-vânzare, executare și într-un final revânzare de către Finanțe. Proprietatea preluată de BNR cuprinde, pe lângă conac, și un parc de 14.000 mp.

 

 

Citește și