Actul normativ include un singur articol, care anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată după data de 1 iulie 2012, când colectarea a fost preluată de către ANAF, pentru mai multe categorii de persoane, printre care copiii până la împlinirea vârstei de 15 ani și copiii de la vârsta de 15 ani și tinerii până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți.
Pentru copiii care au împlit vârsta de 15 ani și tinerii în vârstă de până la 26 ani, contribuția aferentă nu va fi însă anulată dacă aceștia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, pentru aceste venituri.
Contribuția va fi anulată și pentru tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecție a copilului. Dacă însă aceștia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură sau au fost beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii privind venitul minim garantat, strict pentru aceste venituri contribuția nu va fi anulată.
Anularea contribuției va mai fi decisă pentru soțul, soția și părinții care nu au avut venituri proprii și care se aflau în întreținerea unei persoane asigurate, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, anumiți revoluționari, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, pentru veniturile acordate în baza legilor care li se aplică, pentru persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni, femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au avut niciun venit sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.
Dacă însă persoanele cu handicap și bolnavii au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură și venituri din pensii, pentru aceste venituri nu se anulează contribuția.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate va transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) lista persoanelor fizice aflate în evidența casei care se încadrează în aceste prevederi.
„Toate aceste persoane fizice care au efectuat plata contribuțiilor au dreptul la restituirea sumelor achitate”, se arată în proiect.
Urmare a anulării contribuției de asigurări sociale de sănătate, după caz, vor fi anulate și eventualele accesorii calculate de organele fiscale.
Procedura este explicată prin faptul că, începând cu 1 iulie 2012, din legislația specifică de asigurări sociale de sănătate au fost preluate în Codul Fiscal, pentru a fi administrare de către ANAF, contribuțiile de asigurări sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri impozabile din activități independente, activități agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, din cedarea folosinței bunurilor, investiții, premii și câștiguri din jocuri de noroc, din alte surse, precum și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu obțin venituri.
Nu au fost însă preluate și prevederile din Legea reformei în sănătate care stabilesc că anumite categorii de persoane beneficiază de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, fără plata contribuției, întrucât acestea vizează condițiile de realizare a prestatiilor care au fost și au rămas în atribuțiile Ministerului Sănătății.
Astfel, în prezent, Codul Fiscal nu conține prevederi exprese cu privire la exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane.
Câteva mii de copii din Curtea de Argeș și din localitățile limitrofe care au alocațiile pe card au primit recent înștiințări de plată de la ANAF prin care sunt anunțați că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificați numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.
Și presa locală din Alba a informat că mai mulți părinți au primit acasă somații de plată de la Finanțe pentru plata unor sume privind copiii minori, adresele referindu-se la venituri realizate în anul 2012, aferente unor „investiții” și contribuții de sănătate.
Premierul Victor Ponta a declarat atunci că Ministrul Finanțelor și șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au luat măsuri ca înștiințările de plată a taxelor pentru alocație, transmise copiilor, să fie oprite, precizând că așteaptă să i se comunice însă și cine trebuie sancționat și cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.
Tot miercuri, ANAF a comunicat că reprezentanții conducerii agenției au transmis cÇŽtre unitÇŽțile de administrare fiscalÇŽ o circularÇŽ prin care s-a suspendat regularizarea contribuțiilor de asigurÇŽri sociale de sÇŽnÇŽtate pentru veniturile obținute din dobânda bonificatÇŽ de bÇŽnci, pentru alocațiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.