Proiectul de dezvoltare a gazelor naturale Midia din Marea Neagră a trecut de prima revizie. Demarat în iunie 2022, produce 12% din cererea României

Proiectul de dezvoltare a gazelor naturale Midia din Marea Neagră a trecut de prima revizie. Demarat în iunie 2022, produce 12% din cererea României
Publicat: 30/10/2023, 17:46

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) împreună cu partenerii săi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, au anuțat, luni, finalizarea cu succes a primei revizii planificate pentru instalațiile industriale ale Proiectului MGD. Producția de gaze din zăcămintele Ana şi Doina, demarată în iunie 2022, a fost oprită pe perioada lucrărilor și a revenit la platou ȋn 26 octombrie.

Prima revizie planificată a instalaţiilor Proiectului MGD operaționalizat de Black Sea Oil & Gas, vine după un an și patru luni de la începerea producției de gaze naturale din Marea Neagră.

„După 16 luni de producție excepţională ȋn care ne-am ȋndeplinit ȋn proportie de 100% angajamentul de livrare a gazelor către cumpărătorul nostru (cu emisii asociate de CO2 foarte scăzute, de 0,8 kg/bep), facilitățile Proiectului MGD, Stația de Tratare a Gazelor (STG) de pe uscat și platforma de productie Ana, situată la 110 km ȋn largul mării, au trecut prin trei zile de inspecții tehnice și întreținere a echipamentelor majore pentru a ne asigura că vom menţine acelaşi rezultat de livrare a gazelor ȋn noul an gazier, până la următoarea revizie, peste 12 luni”, au tarnsmis reprezentanții companiei.

Cu această ocazie, au fost aduse o serie de modificări ȋn diferite locații din STG pentru a îmbunătăți performanţa şi siguranţa funcţionării instalaţiilor de producţie ale Proiectului MGD.

Revizia a avut loc în ultima săptămână a lunii octombrie, timp în care producția de gaze din zăcămintele Ana și Doina a fost oprită. BSOG a mobilizat toate resursele disponibile la staţia de tratare din apropiere de Vadu (aproximativ 150 de persoane/zi ȋn regim de lucru de 24 de ore) și offshore la platforma de producţie Ana (25 de persoane), pentru desfăşurarea eficientă și ȋn siguranţă a lucrărilor de revizie.

CEO-ul BSOG, Mark Beacom, a felicitat întregul personal implicat pentru o revizie eficientă realizată cu menținerea recordului de zero accidente ȋn proiectul MGD chiar din prima zi de construcție a acestuia.

În ce constă proiectul MGD

Proiectul MGD este primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani. Producția actuală este de puțin peste 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, reprezentând 12% din cererea de gaze naturale a României.

Potrivit companiei Black Sea Oil & Gas SA („BSOG”), producția a început în data de 15 iunie, când au fost introduse ȋn Sistemul Naţional de Transport primele gaze din acest proiect.

Proiectul MGD constă în cinci sonde de producţie- o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana, o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în SNT la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG.

În Iunie 2022, și companiile OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Prima producție de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiții totale de dezvoltare ale proiectului de până la 4 miliarde de euro.

Cine sunt parteneri în concesiune

BSOG, deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfășoară operațiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale potrivit obiectivului Uniunii Europene de zero emisii până în 2050, prin producția de gaze naturale în calitate de combustibil de tranziție și asigurând infrastructura vitală pentru dezvoltarea de proiecte de energie verde. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%. BSOG este si operatorul desemnat în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL (10% participaţie).

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2021, grupul avea 43 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.800 de kilometri de rețea de distribuție în 40 de municipalități, deservind peste 60.000 de utilizatori finali, şi un număr de 145 de angajați. Gas Plus deține o participație de 10% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime

Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime.

Foto: Staţia de Tratare a Gazelor a Black Sea Oil & Gas, Vadu, județul Constanta / Sursa: BSOG

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar