Proiectul offshore Neptun Deep. Aristotel Marius Jude, director general Romgaz: Compania este pregătită să asigure finanțarea realizării acestui proiect
Romgaz este pregătită să preia participația ExxonMobil în proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră și să ia deciziile de investiții pentru ca acest proiect să fie unul de succes, a anunțat, marți, directorul general al companiei, Aristotel Marius Jude. Romgaz a transmis, la finalul lunii trecute, o ofertă angajantă companiei ExxonMobil, titularul a jumătate din participanțiile în cadrul perimetrului, care și-a anunțat intenția de a se retrage din România.
Directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude, a detaliat, marți, într-o conferință de presă, pașii făcuți de companie pentru preluarea a jumătate din proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, subliniind că Romgaz este pregătită să intre în negocieri, în cazul în care oferta transmisă companiei ExxonMobil este considerată atractivă.
Jude: „Așteptăm cât mai curând posibil răspunsul companiei Exxon”
„La data de 30 martie am întaintat către compania ExxonMobil o ofertă de preluare a participației acestei societăți în cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizată printr-o bancă intermediară, așteptăm cât mai curând posibil răspunsul companiei Exxon în raport cu oferta formulată de Romgaz, urmând ca, în cazul în care oferta noastră este una considerată atractivă, să procedăm la negocierea contractului pentru preluarea acestei participații”, a declarat Aristotel Marius Jude, directorul general al Romgaz, marți, în cadrul unei conferințe de presă.
Aristotel Marius Jude a subliniat că Romgaz este pregătită să asigure finanțatarea pentru realizare tranzacției, care va fi una mixtă. „În ceea ce privește partea de finanțare, ce pot să vă pot să vă spun că Romgaz este pregătită să asigure prin intermediul unui consorțiu de bănci finanțarea realizării acestui proiect. Plata participațiilor va fi asigurată atât din surse proprii, cât și din surse atrase, asta în condițiile și condiționat de acceptarea ofertei de către Exxon”, a precizat directorul general al Romgaz.
„Având în vedere scrisoarea adresată de către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finală până la care cumpărătorii interesaţi sunt invitaţi să depună ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administraţie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat în data de 30 martie 2021 oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentand 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Restul participaţiei de 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă este deţinut de OMV Petrom S.A”, se arăta în anunțul trimis de Romgaz Bursei de Valori București.
Actualul minisitru al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat încă de anul trecut intenția statului de a intra în proiectul gazelor de mare adâncime din Marea Neagră. „Ne dorim ca Romgaz să fie partener cu 50% în consorțiul cu OMV Petrom pentru a extrage împreună gazele din Marea Neagră. Va fi un parteneriat foarte frumos, să nu uităm că și OMV Petrom este tot o companie românească, Romgaz este tot companie românească, statul are și la OMV Petrom 20% acțiuni, e adevărat are 80% la Romgaz, dar este un consorțiu româno-român, evident și cu acționariat austriac, care ar putea să beneficieze de gaze românesști din Marea Neagră”, spunea ministrul Enegiei, Virgil Popescu, invitat la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, în 19 martie a acestul an, înainte ca Romgaz să depună oferta angajantă.
Popescu: „Apetitul pentru finanțarea acestul proiect a fost neașteptat de mare”
Răzvan Popescu, directorul economic al Romgaz, a subliniat că finanțarea va fi condiționată de aceptarea oferte, dar și de jurisdicția în care se fa face plata sau moneda folosită pentru tranzacție. „Luăm în calcul un mixt de finanțare, atât din surse proprii, atât un credit sindicalizat, și atât o viitoare emisiune de bonduri, în special pentru a finanța CAPEX-ul (cheltuieli de capital – n.r.) viitor”, a spus Răzvan Popescu. Potrivit directorului economic al Romgaz, „apetitul pentru finanțarea acestul proiect a fost neașteptat de mare”, atât din partea consorțiilor bancare românești, cât și din partea consorțiilor bancare străine.
„Din punct de vedere al finanțării, noi trebuie să alegem cea mai bună formă pentru a putea acoperi, atât din fonduri proprii, atât din credite și alte din obligațiuni . „Pentru mine, a atribui un rating companiei Romgaz și a putea emite obligațiuni pe piață este o ambiție personală și ar fi un mare succes atât pentru România, cât și pentru Romgaz”, a afirmat Răzvan Popescu.
Depunerea ofertei este doar un prim pas, urmat de o perioadă lungă de negocieri, dacă oferta este luată în calcul de ExxonMobil.
Valoarea ofertei, confidențială
„Compania este pregătită pentru un astfel de proiect și suntem confidenți în faptul că viața corporativă a Romgaz se va schimba în condițiile în care acest proiect va fi implemantat, având în vedere că va fi pentru prima dată în istoria companiei când va fi atrasă o astfel de finanțare, una destul de substanțială. Din acest motiv, încă de pe acum ne-am pregătit și din punct de vedere corporativ facem toate modificările necesare și utile pentru a fi pregătiți unei astfel de schimbări, având în vedere că lucrurile vor fi ongoing (în desfășurare – n.r.), va trebui să adaptăm strategia de dezvoltare a Romgaz în consecința noilor planuri pe care compania și le propune”, a afirmat Aristotel Marius Jude.
Directorul general al Romgaz a evitat, având în vedere confidențialitatea procedurilor, să avanseze un cuantum al ofertei făcute companiei ExxonMobil, după ce în spațiul public s-a vehiculat suma de 900 de milioane de euro. „Nu înțeleg de unde a apărut o astfel de cifră, e dreptul jurnaliștilor să avanseze astfel de cifre, dar cu certitudine nu este cea pe care noi am avansat-o”, a precizat directorul general al Romgaz.
Aristotel Marius Jude a detaliat că discuțiile avute cu OMV Petrom, partener egal al Exxon în proiectul Neptun Deep, au arătat o deschidere spre colaborare. „De la preluarea mandatului am avut discuții cu compania OMV Petrom, la momentul de față, condiționat de acceptarea ofertei de către Exxon, nu există nicio problemă în ceea ce privește o potențială relație de cooperare a SNGN Romgaz SA cu compania OMV Petrom în ceea ce privește dezvoltarea viitoare a proiectului Neptun Deep”, a spus directorul general al Romgaz.
Aristotel Marius Jude a evitat de asemenea să avanseze un procent al șanselor de succes al tranzacției. „Suntem confidenți că vom reuși, dar asta depinde și de răspunsul pe care în vom primi din partea companiei Exxon, dar pot să vă spun că suntem pregătiți pentru a intra în negocieri, sub condiția ca Exxon să considere oferta companiei noastre una atractivă”, a conchis directorul general al Romgaz.
„În condițiile în care oferta va fi acceptată, suntem pregătiți pentru toate deciziile viitoare necesare a fi adoptate pentru ca acest proiect să fie unul de succes”, a spus Aristotel Marius Jude, referitor la deciziile de investiții în perimetrul din Marea Neagră. Directorul general al Romgaz a precizat că decizia de depunere a ofertei nu a fost influențată de potențiale modificări legislative, răspunzând unei întregări privind modificarea Legii offshore.
„Intenția noastră este să creăm un mediu economic sănătos în jurul companiei, astfel încât dezvoltarea companiei prin proiectele viitoare să aibă reverberații sănătoase și în mediul economic în care compania își desfășoară activitatea”, a conchis directorul general al Romgaz.
În urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobile și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Producția de gaze a României a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2020, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.
Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun, a aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.233/2000, a fost inițial pe o perioadă de 30 de ani, iar ulterior, în 2019, a fost prelungit cu 15 ani. „Etapa de dezvoltare offshore în ape de mare adâncime implică investiții masive în tehnologie sofisticată, fiind necesar un nivel ridicat de rezerve pentru a justifica dezvoltarea economică a zăcămintelor. Costurile de dezvoltare ajung, în mod obișnuit, până la câteva miliarde USD. Pe lângă aceasta, este nevoie de o perioadă suficientă în vederea creării infrastructurii şi capacităţilor de producţie offshore şi pentru exploatarea resurselor comerciale potenţiale”, se argumenta în hotărârea de prelungire a acordului.
Perimetrul Neptun Deep se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.500 km2 cu adâncimi ale apei care variază între 100 și 1.700 metri. Potrivit companiei OMV Petrom, peste 1,5 miliarde de dolari au fost investiți în explorare și evaluare în blocul Neptun între 2008 și 2016.