Proprietarii ar putea fi obligați să investească în amenajarea hotelurilor, chiar dacă sunt închise

Proprietarii ar putea fi obligați să investească în amenajarea hotelurilor, chiar dacă sunt închise
Publicat: 29/04/2013, 14:01
Actualizat: 27/09/2018, 23:55

Proprietarii ar putea fi obligați să investească în amenajarea fațadelor hotelurilor și a împrejurimilor chiar dacă unitățile nu sunt funcționale, ministrul pentru IMM-uri și turism lucrând în acest sens la o modificare legislativă împreună cu Ministerul Dezvoltării.

„Sunt supărată pe proprietarii de hoteluri care nu au investit în amenajarea lor și lucrăm cu Ministerul Dezvoltării la o modificare legislativă pentru că nu mi se pare corect ca dacă te prelevezi de dreptul de proprietate să nu ții cont de articolul din Constituție care prevede respectarea dreptului de vecinătate. Din cauza celor care nu s-au pregătit sunt afectați cei care s-au pregătit”, a declarat luni ministrul delegat pentru IMM-uri și Turism, Maria Grapini.

Ea a menționat că a realizat deja un memorandum care vizează acest aspect, adăugând însă că o astfel de inițiativă depinde de Guvern, fiind vorba o decizie politică.

„Vor fi clar opoziții din partea administrațiilor locale. Eu cred însă că o țară care are atâtea locuri frumoase pentru turism, așa cum este România, trebuia demult să-și definească niște zone de interes național, nu orașe și în acele zone. Că sunt zece, că sunt 12, trebuie să aibă un plan urbanistic al zonei, să nu mai fie modificat decât cu avizul Ministerului Dezvoltării, administrației locale și a ministerului de resort. Să nu mai fie modificat de toți consilierii unei comune sau ai unei localități mai mici, care sunt aleși din patru în patru ani”, a afirmat Grapini.

Ministrul a adăugat că în aceste zone de interes național vor fi impuse reguli din punct de vedere arhitectural, al construcțiilor, al amenajărilor.

Totodată, în cazul în care un proprietar nu vrea să opereze un hotel, acesta să fie obligat să amenajeze totuși unitatea, fațada, spațiul verde, astfel încât să nu afecteze hotelurile funcționale.

„Am putea astfel să corectăm lucrurile despre care vorbesc, să se respecte vecinătatea și să nu scadă imaginea zonei respective și a atractivității României ca zonă turistică”, a arătat Grapini.

Ea a vorbit despre aceste modificări după ce a fost întrebată despre cât de pregătite sunt stațiunile de pe Litoral pentru turiștii care merg la mare de 1 Mai și de Paște.

„Pentru toți românii care ar dori să meargă la mare există stațiuni pregătite, există hotelieri pregătiți. Trebuie să recunosc că nu toate hotelurile sunt pregătite și aici avem o problemă cu deținătorii de hoteluri care nu le-au mai îngrijit. Asta nu înseamnă că cei 30.000-40.000-50.000 de turiști care vor să meargă de astăzi sau de mâine la mare nu găsesc locuri foarte bune. Am vizitat și camere, am vizitat și hoteluri, hoteluri de trei stele cu camere foarte îngrijite și cu un preț extraordinar de bun, spun eu. Mult mai ieftin decât țările din împrejurimi, dacă este să amintim de comparația care se face mereu cu Bulgaria sau în Grecia. Ei bine, eu nu cred că în Bulgaria, la un hotel de trei stele, pe malul mării cu mic dejun pentru două zile, cu două persoane în cameră se poate sta cu 100 de lei pe zi”, a afirmat ministrul pentru turism.

Dintre toate stațiunile de la malul mării, Mamaia este cea mai pregatită.

„Dar nici aici nu este toată lumea pregătită. Nimeni nu vorbește de Mangalia ca destinație turistică. Sunt câteva hoteluri foarte bune. În cadrul fiecărei stațiuni, în Saturn, sigur că nu spun că nu sunt locuri neamenajate, dar sunt hoteluri de foarte bună calitate în Saturn. Așa cum mai găsim ici-colo și în Olimp și în Neptun. Problema este că stațiunea în ansamblu ar fi trebuit delimitată ca zonă de interes național și să obligăm proprietarii să se alinieze la un plan urbanistic zonal. Dacă nu vrea să opereze în hotelul lui, este problema lui, dar trebuie să aibă aranjat hotelul, fațada, spațiul verde, totul să arate foarte bine pentru a nu-l deranja pe cel care și-a făcut investiția”, a explicat Grapini.

Ea spune că este greu de estimat câți turiști vor veni anul acesta pe litoralul românesc, însă a menționat că ministerul va continua promovarea României ca destinație turistică de vară.

„Mâine voi avea o întâlnire cu mai mulți jurnaliști de la Nekermann, care după discuția mea de mâine vor pleca pe Litoral, vor viziona și vor decide. Noi vom fi în cataloagele lor și la TUI și la Nekermann, și la toți operatorii mari. Îi invit foarte deschis să vină și să vadă partea frumoasă a lucrurilor și eu cred că în acest an vom avea turiști mai mulți decât anul trecut”, a mai spus Grapini.

Programul social „Litoralul pentru toți” va aduce în acest an tarife mai mari decât în sezonul trecut pentru hotelurile din Mamaia și Eforie, și mai mici în cazul celorlalte stațiuni, după ce în ultimii ani prețurile au fost diferențiate doar de gradul de confort al hotelului, nu și de stațiune.

„Pentru ediția din acest an a programului au fost propuse pentru prima dată tarife diferențiate pentru zona Constanța – Mamaia – Eforie față de sudul litoralului (stațiunile Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai și Vama Veche)”, se arată într-un comunicat al Asociației Litoral- Delta Dunării transmis săptămâna trecută MEDIAFAX.

Programul se desfășoară în perioada 6 mai – 15 iunie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Reguli la bloc 2024. Asociația de proprietari te obligă. Vei fi sancționat
Ajutor de stat pentru montarea repartitoarelor de încălzire, Cine îi primește
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Primul Nobel românesc. Povestea fabuloasă a geniului Palade