Propunerea Camerei de Comerț Americane în România privind încasarea TVA
Camera de Comerț Americană în România (AmCham) vrea ca firmele să poată opta pentru sistemul aplicării TVA la încasare, așa cum prevede directiva europeană, renunțându-se la caracterul obligatoriu al acestuia, întrucât companiile se confruntă deja cu probleme,iar gradul de colectare se poate reduce.
„Una dintre marile probleme generate de sistemul TVA la încasare este că, din cauza imposibilității de a-și deduce TVA-ul la momentul emiterii facturii, tendința pentru companiile mari este să renunțe la contractele și la clienții cărora le este impusă obligația aplicării TVA la încasare. Acest lucru va însemna că firmele mici rămân fără business, iar cele mari vor avea probleme pentru identificarea de noi furnizori”, a declarat miercuri Dan Schwartz, membru al Comitetului Fiscal din cadrul AmCham România.
El a arătat că acest sistem este dificil de aplicat, birocratic, iar mediul de afaceri nu-i vede utilitatea. În plus, Fiscului îi va fi dificil să confrunte informațiile declarate în documente de companii cu realitatea, astfel încât este posibil ca gradul de colectare să se diminueze în loc să crească.
„Noi am propus ca acest sistem să fie opțional, nu obligatoriu, așa cum prevede și directiva europeană”, a spus Schwartz.
Reprezentantul AmCham a subliniat că pentru companiile mari managementul fluxului de numerar este foarte important, iar acestea au început deja să renunțe la relațiile cu firmele mici, în urma modificărilor legislative.
În ceea ce privește termenul de achitare a facturii, acesta este prevăzut la 90 de zile în Codul Fiscal.
„Dacă TVA nu se plătește în acest termen, devine exigibilă la cel care a emis factura, dar nu e deductibilă în partea cealaltă. Astfel, se încalcă un principiu de bază al TVA. (…) Noi am propus să fie deductibilă sau să fie prelungit termenul de 90 de zile pentru achitarea facturii, pentru că unele contracte prevăd termene de 120 de zile. Am trimis poziția noastră la minister, am primit răspuns că sunt în studiu propunerile noastre”, a explicat membrul Comitetului Fiscal.
La rândul său, Mihaela Mitroi, șeful Comitetului Fiscal din cadrul AmCham, apreciază că este posibil să urmeze o nouă modificare a Codului Fiscal.
De altfel, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Dan Manolescu a declarat recent că autoritățile iau în calcul modificarea Codului Fiscal, în urma propunerilor primite din partea mai multor industrii și companii de consultanță fiscală.
Executivul a aprobat anul trecut, prin ordonanță, introducerea sistemului TVA la încasare, care presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Conform estimărilor Guvernului, plata TVA la încasare începând cu 1 ianuarie 2013 va conduce la creșterea PIB cu circa 0,5%, cu efecte directe în creșterea ocupării și a veniturilor populației.
Firmele obligate să aplice această decizie sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.