Propunerea ministrului pentru IMM de reducere la jumătate a impozitului pe venitul microîntreprinderilor este tratată cu rezerve de către Ministerul Finanțelor, care atenționează că bugetul a fost construit luând în calcul un impozit de 3% și că reducerea presupune o sumă considerabilă de acoperit.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, joi, agenției Mediafax că nu a primit propunerea ministrului pentru IMM, Maria Grapini, dar că pentru o astfel de reducere a impozitului trebuie identificate surse bugetare alternative, fiind necesar și acordul Fondului Monetar Internațional (FMI).
„La Buget nu a ajuns această propunere. Bugetul este construit pe un impozit de 3%, iar orice modificare necesită acordul FMI și al Comisiei Europene, precum și surse bugetare alternative”, a precizat Voinea.
Întrebat dacă i se pare totuși posibilă reducerea acestui impozit de la 1 iulie 2013, conform propunerii ministrului pentru IMM, Voinea s-ar arătat rezervat, explicând că este vorba de „o sumă considerabilă” care ar trebui acoperită în acest caz.
Ministrul pentru IMM și mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat, luni, agenției Mediafax, că impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor, obligatoriu de la începutul acestui an, ar putea fi scăzut la 1,5% începând cu luna iulie, Ministerul Finanțelor Publice derulând un studiu de impact, la propunerea ministerului.
„Eu cred că argumentele și analizele noastre au fost convingătoare. Ministerul Finanțelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (…) Cota de 1,5% mi se pare mai etică, mai ales că din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este să colectez, dar și să le dau șansa să se dezvolte, să crească și să intre ulterior într-o altă categorie de impozitare”, a spus Grapini.
Ea a arătat că în trecut s-au încasat sume foarte mici din impozitul pe microîntreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare și la o transparență mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.
Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi a fost redus în acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depășesc acest prag plătesc un impozit de 3% pe veniturile realizate începând cu 1 februarie 2013.
Guvernul a estimat că impozitele colectate astfel de la microîntreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an.
Potrivit Coface, numărul microîntreprinderilor care au intrat în insolvență în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul mediu la nivelul tuturor companiilor din economie care au intrat în încetare de plăți, de până în 10%.
De asemenea, ponderea firmelor mici în totalul insolvențelor a urcat de la 78% în 2010 la 85% în 2012.
Coface estimează că numărul microîntreprinderilor aflate în insolvență va crește cu 20% în acest an, ca urmare a impozitului de 3% pe venit.