Proteste violente la Mechel Câmpia Turzii. Oamenii au spart un geam al clădirii de birouri
UPDATE: Proteste violente la Mechel Câmpia Turzii, oamenii au spart un geam al clădirii de birouri
Description: Cei peste o sută de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii care s-au adunat, miercuri dimineață, în fața combinatului, au forțat intrarea în unitate pentru a discuta cu directorul societății, iar în momentul în care au reușit să ajungă la clădirea administrației oamenii au spart un geam.
Protestatarii au încercat, într-o primă fază, să forțeze poarta combinatului, în condițiile în care directorul unității a refuzat să vină să discute cu ei, după care foștilor angajați le-a fost deschisă poarta, ei reușind să ajungă la clădirea administrației.
Protestatarii au încercat să forțeze și intrarea în clădirea în care se află birourile și au spart un geam al ușii de la intrare, strigând „Hoții, hoții” și cerând directorului combinatului să iasă să discute cu ei.
La ora transmiterii acestei știri, o delegație a protestatarilor formată din cinci persoane a reușit să intre în clădirea în care se află birourile conducerii combinatului, pentru a discuta cu reprezentanții unității. Ceilalți protestari se află în fața clădirii de birouri, așteptând rezultatul discuțiilor.
Peste o sută de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii, care au fost disponibilizați în ianuarie și februarie, protestează miercuri în fața combinatului, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Oamenii s-au adunat miercuri dimineață în fața combinatului Mechel Câmpia Turzii, protestul fiind spontan. Ei huiduie și strigă „Hoții” și „Vrem salariile”.
Protestatarii susțin că trebuiau să primească în 45 de zile de la disponibilizare cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.
„Conducerea Mechel Câmpia Turzii trebuia să ne achite în 45 de zile de la disponibilizare cele trei plăți compensatorii la care aveam dreptul. Sunt peste 700 de persoane care au fost disponibilizate în lunile ianuarie și februarie și care nu au primit banii. În plus, trebuia să primim și bonurile de masă”, a spus unul dintre protestatari.
Acesta a reclamat faptul că nu au găsit nicio înțelegere la conducerea societății și a spus că oamenii sunt disperați, pentru că au rate la bănci și contau pe cele trei salarii compensatorii, care se ridică la sume cuprinse între 3.500 și 4.000 de lei.
Liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a acuzat conducerea Mechel România că a vândut combinatul fără să anunțe sindicatul.
„Contractul colectiv de muncă de la Mechel Câmpia Turzii nu a fost respectat, conducerea combinatului nu a acordat cele trei salarii compensatorii angajaților disponibilizați. Vânzarea combinatului s-a făcut cu încălcarea legii, fără să fie anunțat sindicatul. Nu există documente pentru vânzare. Noi vom face plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă și vom acționa în instanță conducerea Mechel Câmpia Turzii”, a spus Ioan Pascu, liderul de sindicat.
Mechel este activ în minerit, siderurgie, feroaliaje și energie electrică, iar în România controlează companiile Mechel Târgoviște, Mechel Reparații, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oțelu Roșu și Laminorul Brăila.
Mechel a scos la vânzare, spre sfârșitul anului trecut, numeroase active, pentru a-și reduce datoriile și a finanța un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activitățile grupului în România.
Mechel a redus în ultima perioadă producția și forța de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii scăzute pentru produsele combinatului. Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.600 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 360 de angajați la secția de Trăgătorie.