Prima pagină » Economic » PSD acuză BNR pentru devalorizarea leului, iar cursul SE OPREȘTE din creștere

PSD acuză BNR pentru devalorizarea leului, iar cursul SE OPREȘTE din creștere

PSD acuză BNR pentru devalorizarea leului, iar cursul SE OPREȘTE din creștere
Curs valutar 30 martie 2021. Euro a trecut de pragul psihologic de 4,9 lei, după ce leul s-a depreciat cu aproape 2 bani
PSD acuză BNR pentru devalorizarea leului, iar cursul se oprește din creștere. Vezi de ce nu înțeleg pesediștii motivele devalorizării din ultima perioadă a monedei naționale

În jurul orei 11:00, PSD lansa o întrebare care părea retorică, sugerând că Banca Nțională nu și-ar face treaba, având în vedere creșterea alarmantă a cursului leu/euro.

„DACĂ NU EXISTĂ CAUZE NATURALE, ATUNCI CREȘTEREA EURO NU POATE FI DECÂT ARTIFICIALĂ.,” scriu social-democrații pe Facebook. „Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută… dacă în jurul României euro scade… atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR, care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?”

Cursul de schimb leu/euro încheiase vineri a treia săptămână cu un nou maxim istoric, de 4,7648 lei. Potrivit datelor afișate de BNR, era a opta zi de creștere consecutivă. De la începutul acestui an până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,16% în fața euro.

Coincidență sau nu, cursul de schimb al monedei naționale s-a oprit din creștere luni, stabilindu-se la 4,7628 lei, cu, 0,04% mai puțin decât maximul istoric atins vineri..

Cursul de schimb leu/dolar, care în România este stabilit prin paritate cu euro, a scăzut la 4,1739, cu 0,7% sub cursul de vineri.

Cursul valutar pentru francul elvețian a fost stabilit luni la 4,2076 lei, sub valoarea de vineri, de 4,2213 lei.

Și indicii ROBOR au staționat luni la valorile de la finele săptămânii trecute: 3,11% pentru indicele ROBOR 3M, 3,34% pentru ROBOR 6M, 3,42% pentru ROBOR 9M și 3,51% pentru ROBOR 12M.

Cursurile de schimb afișate pe BNR sunt calculate pe baza tranzacțiilor interbancare. Spre deosebire de politicieni, analiștii au explicat perioada de creștere a cursului valutar prin decontarea importurilor de bunuri din perioada sărbătorilor de iarnă și apariția OUG 114 privind unele măsuri fiscale, ceea ce a determinat scăderea încrederii investitorilor.

 

Citește și