PSD Cluj: Soarta combinatului Mechel Câmpia Turzii a fost abandonată de guvernarea PDL
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de PSD Cluj, fostul premier Emil Boc a fost atenționat încă de la începutului anului 2012 de intenția investitorilor ruși de a trece la disponibilizări în cadrul Mechel Câmpia Turzii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„PSD Cluj condamnă modul prin care liderii PDL Cluj încearcă să distorsioneze realitatea, ascunzând incompetența, neglijența administrativă și guvernamentală demonstrată în ultimii patru ani în cazul combinatului Mechel Câmpia Turzii, în spatele unui discurs populist, lipsit de orice argument rațional. Indiferența și neputința au fost caracteristicile premierului Emil Boc, în raport cu situația combinatului. Încă de la începutului anului 2012, Emil Boc a fost atenționat de intenția investitorilor ruși de a trece la disponibilizări. Atât reprezentanții Guvernului, cât și oficialii locali nu au venit cu vreo soluție pentru a preîntâmpina această dramă socială, ce a declanșat după doar câteva luni un șoc social la Câmpia Turzii. Soarta combinatului Mechel a fost abandonată de guvernarea PDL, iar liderii PDL Cluj au abandonat interesele salariaților, fiind incapabili să poarte un dialog constructiv cu investitorul rus”, se arată în documentul citat.
Liderul PSD Cluj, Remus Lăpușan, a subliniat, în comunicat, că dezinteresul față de combinatul Mechel Câmpia Turzii din ultimii patru ani „s-a petrecut în guvernările Boc – Ungureanu, sub patronajul local al lui Alin Tișe și Florin Stamatian”.
„«Reformele» lui Traian Băsescu și a secundului Emil Boc din industrie nu au provocat doar închiderea unui combinat de tradiție pentru Transilvania, ci și distrugerea altor zeci de societăți mari, lăsând în urma lor obligații sociale extrem de greu de îndeplinit de către statul român”, se mai arată în comunicatul PSD Cluj.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel și-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunțând însă deja, vinerea trecută, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.
Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003 cu grupul rus Mechel, în perioada Guvernului PSD condus de Adrian Năstase.
Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajați, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajați.
Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituțiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului și să stopeze tăierea și înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.
Sindicaliștii spun că, în 2003, concernul rus Mechel a plătit 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni de la combinatul din Câmpia Turzii, iar statul român a șters, cu ocazia privatizării, toate datoriile care se ridicau la 70 de milioane de euro.
Ulterior, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunța, la Câmpia Turzii, unde a participat la ședința Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situației de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condițiile în care există „semne de întrebare” legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.
Prefectul județului Cluj, Ioan Vușcan, a acuzat acționariatul rus al companiei Mechel că a urmat o strategie bine pusă la punct, pentru a se retrage din zonă, și a adus combinatul de la Câmpia Turzii – „perla siderurgiei” – în situația de a fi închis.
Ioan Vușcan declara, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții Mechel și ai unor firme consumatoare de produse metalurgice, că disponibilizările la combinatul din Câmpia Turzii au început din perioada 2005-2006, după care au urmat oprirea unor capacități de producție, vânzarea lor și transportul a zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri.
Vinerea trecută, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a declarat însă, după o întâlnire pe care a avut-o, la Câmpia Turzii, cu liderii de sindicat de la Mechel și cu autoritățile locale, că a fost verificat contractul de privatizare a combinatului și că acesta a fost respectat.
El a precizat că a avut o discuție cu ambasadorul Rusiei în România și a primit asigurări că în perioada următoare va avea loc o întâlnire cu patronul grupului Mechel pentru a se găsi soluții legate de toate combinatele deținute în România.