Prima pagină » Economic » PSD vrea reluarea discuțiilor în coaliție pentru reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. „Realitatea economico-socială o impune”

PSD vrea reluarea discuțiilor în coaliție pentru reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. „Realitatea economico-socială o impune”

PSD vrea reluarea discuțiilor în coaliție pentru reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. „Realitatea economico-socială o impune”
Sursa foto: Shutterstock

Partidul Social Democrat (PSD) a transmis luni, printr-un comunicat de presă, că dorește reluarea discuțiilor în coaliție cu privire la reglementarea prețului la energie electrică și gaze naturale, argumentând că „realitatea economico-socială o impune”, după ce, în opinia PSD, liberalizarea pieței energiei a fost un eșec.

PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată, se arată în comunicatul de luni al social-democraților.

„Securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor!”

„PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație”, potrivit sursei citate.

PSD susține că specialiștii formațiunii urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, „securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor!”.

„Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități. Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom și se pregătește să preia acțiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER. De aceea, credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice , operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie”, a transmis PSD.

Piața gazelor naturale a fost liberalizată de la 1 iulie 2020, astfel că clienții au putut să încheie contracte în regim concurențial, la fel și piața energiei electrice, total, de la începutul anului trecut. Astfel, România a liberalizat din 1 ianuarie piața energiei electrice, iar în luna mai 3,75 de milioane de contracte erau pe piața liberă, reprezentând 42% din consumatorii casnici. Restul de 5,1 milioane de gospodării aveau, la acel moment, contracte de serviciu universal, adică nu optaseră pentru trecerea pe piața concurențială.

Nu este prima dată când reprezentanții PSD critică acest proces, liberalizarea „haotică” fiind, potrivit liderului Marcel Ciolacu, cea mai mare greșeală a guvernării anterioare.

Conform comunicatului transmis, PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. „Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”, se arată în comunicat.

Cu cât au crescut prețurile

Cuantumul facturilor la energie electrică și mai ales gaze naturale i-a copleșit pe românii cu venituri mici. În luna iunie, rata anuală a inflației a crescut, comparativ cu luna iunie 2021, cu 15,1%, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Creșterea la energie electrică a fost de peste 17% în acest interval, în timp ce la gaze naturale a fost de aproape 90%, și asta luând în considerare și prevederile OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Această ordonanță de urgență în vigoare privind schema de ajutor pentru facturile la curent și gaze a fost adoptată de Guvern pe 18 martie, la finalul perioadei de acoperire a primei ordonanțe prin care s-au acordat facilități românilor și companiilor la plata facturilor, care a acoperit perioada sezonului rece. „Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după decizia Executivului.

Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative instituie cadrul viitoarelor ajutoare oferire de stat consumatorilor casnici și non-casnici, în contextul creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale

Astfel, această OUG prevede limite de preț, la energie electrică și gaze naturale, pentru clienții casnici și non casnici, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici și de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică (…)”, conform actului normativ.

Astfel, la energie electrică

prețul final facturat pentru consumatorii casnici este

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

prețul final factruat pentru consumatorii nonasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:

  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici, fără limită de consum

La gaze naturale,

Prețul facturat pentru clienții casnici este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum

Pentru clienții noncasnici:

  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în celor al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și