Puterea de cumpărare a românilor a crescut cel mai mult din Europa în 2017, dar rămâne pe ultimele locuri în UE

Puterea de cumpărare a românilor a crescut cel mai mult din Europa în 2017, dar rămâne pe ultimele locuri în UE
Publicat: 24/05/2018, 17:10
Actualizat: 30/10/2018, 18:57

„În 2017, fiecare cetățean din țărie UE analizate, a avut o putere medie de cumpărare de 16.436 de euro. Aceasta echivalează cu o creștere nominală de 1,9% față de anul precedent. România (+7,8%) a înregistrat cel mai mare avans în ceea ce privește puterea de cumpărare. Puterea scăzută de cumpărare pe cap de locuitor în cazul românilor (4.556 euro) demonstrează persistența decalajului mare între țările Europei în ceea ce privește bunăstarea populației”, arată autorii studiului

Puterea de cumpărare măsurată de GfK corespunde, însă, cu venitul net disponibil al populației, inclusiv subvențiile guvernamentale – pensii, ajutor de șomaj și alocații pentru copii. Populația folosindu-și puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentație, întreținere, servicii, vacanțe, asigurări, pensii private și achiziții din zona de retail.

„Chiar dacă este în creștere, puterea de cumpărare în România se află printre cele mai mici din Europa. Situația este asemănătoare celei din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia și, parțial, Turcia. Regiunile țării unde puterea de cumpărare este mai ridicată față restul țării sunt: București și județele Cluj, Timiș, Alba, Sibiu, Brașov, Prahova, Argeș și Constanța. Județele care au înregistrat un mic salt față de anul trecut și au ajuns la nivelul județelor de mai sus în privința puterii de cumpărare sunt Arad, Hunedoara și Mureș”, arată documentul.

Țările din Uniunea Europeană au înregistrat, în 2017, o creștere a cifrei de afaceri în retail de +1,8%. Datorită efectelor cursului de schimb valutar, Marea Britanie a suferit o scădere a cifrei de afaceri de -4,2% în euro.

„Cehia (+9,8%) și România (+9,3%) se numără printre statele campioane, cu rate de creștere de aproape două cifre și inflație moderată. Grație creșterii continue a veniturilor, țările din estul Europei aflate în top în anii precedenți, au condus din nou plutonul în acest an. GfK se așteaptă la rate de creștere robuste și în 2018 pentru România (+7,5%), Estonia (+6,8%), Cehia (+6,5%), Bulgaria (+5,3%) și Ungaria (+6%) și o creștere de 2,1% a afacerilor din retail în 2018, cu o rată ușor încetinită față de anul anterior”, spun inițiatorii studiului.

Ponderea cheltuielilor populației în retail variază puternic în Europa: de la doar un sfert, până la aproape 50%, media statelor UE fiind de 30,5% în 2017, iar în cazul României cota a fost de 31,6%.

„Cu o rată a inflației de 1,7% în 2017, națiunile UE s-au apropiat încă o dată de prognoza Băncii Centrale Europene (BCE), care a anunțat ținta de +2% pentru prețurile de consum. Consumatorii au fost nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru aceleași produse în multe țări din Europa de Est care s-au luptat cu deflația în anii precedenți. GfK preconizează o creștere a prețurilor la nivelul UE de 1,9%”, se menționează în raport.

România a avut o inflație de 1,2% în 2017, sub media europeană, dar estimările pentru 2018 arată o rată a inflației de 4,1% pentru anul curent, cel mai mare nivel prognozat în UE.

GfK a derulat o analiză a scenei de retail european, cuprinzând cele mai recente evoluții și prognoze pentru 2018. Indicatorii de piață evaluați de GfK pentru cele 32 de țări europene analizate sunt:

– puterea de cumpărare

– ponderea cheltuielilor populației în retail din cheltuielile totale

– inflația

– profitabilitatea spațiilor comerciale.

De asemenea, GfK menționează că anticipează o creștere a cifrei de afaceri în 2018 de +2,1% pentru retailul din statele UE, deși situația pentru fiecare țară în parte variază. În timp ce creșterea valorii este de așteptat pentru țări precum Franța, Spania și Ungaria, situația pentru țările cu rate scăzute de creștere va fi mai puțin favorabilă din cauza inflației în creștere.

„Economia europeană se confruntă cu schimbări majore din cauza Brexit-ului, în plus față de diverse provocări economice și politice. Incertitudinea cu privire la viitoarele condiții comerciale cu SUA ridică probleme cu privire la impactul potențial asupra exporturilor europene. Ca și în anii precedenți, soluțiile GfK de geomarketing explorează situația actuală și o anticipează pe cea viitoare pentru piața de retail din Europa”, menționează raportul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang