În urmă cu un deceniu, aliații lui Vladimir Putin l-au trimis la închisoare pe Mikhail Khodorkovsky, un bogat om de afaceri rus, și au pus mâna pe afacerea lui, Iukos Oil. Anul trecut, ei l-au forțat pe miliardarul Vladimir Evtushenkov să renunțe la Bashneft. Acum, și-au îndreptat atenția spre cea de-a doua cea mai mare companie energetică din Rusia – Surgutneftegas, scrie Bloomberg.
Producătorul siberian de petrol a funcționat timp de 30 de ani sub conducerea lui Vladimir Bogdanov și a acumulat o rezervă de lichidități circa 34 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg realitate pe baza datelor făcute publice de gigantul petrolier la finalul lunii aprilie.
Având în vedere că sancțiunile primite din cauza incidentelor din Ucraina și-au pus amprenta pe Rusia, Putin ia în considerare utilizarea unor bani de la Surtgutnefegas, deși această companie era considerată înainte a fi una intangibilă. Informația vine de la trei bancheri apropiați de Kremlin care au dorit să își păstreze însă anonimatul.
„Investitorii se tem că Surgutneftegas nu va putea să folosească acești bani așa cum crede de cuviință sau că de acești bani nu vor beneficia acționarii”, a declarat Alexander Branis, consultant al Prosperity Capital Management, o companie de la Moscova care deține acțiuni la Surgutneftegas.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a refuzat să comenteze situația pe motiv că aceasta ar viza o „companie privată”. Vladimir Bogdanov, șeful Surtgutnefegas, nu a dorit nici el să facă niciun comentariu pe acest subiect.
Președintele, în vârstă de 62 de ani, a semnat o schimbare a politicii legate de Surgutneftegas în luna martie, spunând la un eveniment că Bogdanov are „planuri majore de investiții” și adăugând că „este multă muncă de făcut”.
Un scenariu care ar putea să aducă benedicii unuia dintre aliații apropiați ai lui Putin, șeful Rosneft celui mai mare producător de petrol din Rusia, controlat de stat, Igor Sechin, este aceea ca Surgutneftegas să cumpere 19,5% din acțiunile Rosneft, oferindu-i lui Sechin un partener care l-ar putea ajuta la refinanțarea datoriei de 23,5 miliarde de dolari pe care o are.
O astfel de înțelegere ar putea revitaliza Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din lume prezentă pe bursă, și ar putea să aducă beneficii întregii industrii energetice, care generează cea mai mare parte a veniturilor guvernului de la Moscova.
Folosirea companiei Surgutneftegas pentru a susține Rosneft ar lua o parte din presiunea pusă pe guvern, care lucrează la găsirea unor măsuri de finanțare care să ajute companiile să treacă prin prima perioadă de recesiune din ultimii șase ani pentru Rusia. Rosneft ar avea nevoie de 25 de miliarde de doilari de la guvern, sumă pe care Ministerul Economiei a anunțat deja că nu o poate oferi.