PwC: România, pe locul 2 în lume la gradul de îngrijorare al managerilor pentru povara fiscală
Marea majoritate a managerilor de companii din România (92%) sunt preocupați de creșterea poverii fiscale, al doilea cel mai ridicat nivel de îngrijorare înregistrat la nivel global, după cel din Franța, și mult peste media globală, de 70%, potrivit unui studiu PwC România.
Totodată, 92% dintre directorii generali din România consideră că firmele ar trebui să-și plătească „partea corectă” de impozite și taxe, iar 84% dintre respondenți cred că firmele multinaționale ar trebui să-și publice informațiile referitoare la venituri, profituri și impozitele și taxele plătite pentru fiecare țară în parte în care operează, în timp ce 80% sunt de acord ca autoritățile fiscale din întreaga lume să comunice între ele informațiile fiscale pe care le au referitor la companii, reiese din studiul CEO Survey 2014, la care au participat 49 de manageri.
„Ceea ce ne spun directorii de companii din România este că politica fiscală are un impact major asupra competitivității afacerilor lor și se tem că măsurile luate pentru echilibrarea bugetului s-au făcut în dauna companiilor. În același timp, aceștia recunosc că nivelul scăzut al colectării fiscale este una dintre vulnerabilitățile României și susțin puternic inițiativele de majorare a încasărilor bugetare și de combatere a evaziunii fiscale, care este văzută drept o practică de concurență neloială. 53% dintre directorii generali din România și-ar dori ca Guvernul să ia măsuri pentru crearea unui sistem fiscal competitiv la nivel internațional”, a declarat joi Mihaela Mitroi, liderul departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România în cadrul unei conferințe organizate de firma de consultanță fiscală și audit.
Din totalul participanților, 88% manageri apreciază că prioritatea Guvernului ar trebui să fie îmbunătățirea infrastructurii țării, cel mai ridicat procentaj la nivel global, în vreme ce 78% dintre ei cred că guvernele care s-au succedat nu au reușit să facă acest lucru până în prezent.
Totodată, respondenții și-ar dori ca autoritățile să asigure stabilitatea sistemului financiar și accesul la surse de finanțare la costuri rezonabile (65%).