Radu Oprea, despre pierderea unei investiții de 1,4 miliarde de euro într-o fabrică de BATERII: Proiectul nu a ajuns la maturitatea necesară

Publicat: 25/09/2024, 17:41
Actualizat: 25/09/2024, 17:54

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că renunțarea la investiția belgienilor într-o fabrică de baterii în România nu reprezintă o pierdere, deoarece proiectul nu a ajuns la maturitatea necesară. Proiectul, evaluat la 1,4 miliarde de euro, a fost inițial anunțat ca o oportunitate majoră pentru România, dar a fost oprit din cauza dificultăților de dezvoltare ale start-up-ului belgian.

România nu a pierdut o astfel de investiție, pentru că ea nu a ajuns niciodată la maturitatea necesară unei astfel de investiții. Autoritățile locale, autoritățile statului român, au făcut tot ceea ce ținea de noi pentru că o astfel de investiție, un start-up în tehnologie, să se dezvolte pentru a reuși ceea ce și-au propus, adică o gigafactory. Însă, sunt mai multe etape de parcurs, printre care, de la o idee, de la a avea o tehnologie, și, acest lucru, spuneau cei de la ABEE, compania belgiană, că îl au, sunt pași pentru a crește un start-up în tehnologie. Am fost la ei, am vizitat, era de față și premierul belgian de la cea dată, domnul De Croo, am înțeles care este nivelul, unde sunt în acel moment. Am încercat să găsim soluții de finanțare pentru această companie, a explicat Radu Oprea.

Ministrul Economiei a menționat și eforturile guvernului de a sprijini investițiile în tehnologie prin scheme de ajutor de stat și fonduri europene, însă a subliniat că start-up-urile din domeniul tehnologic se confruntă cu dificultăți în Europa, multe dintre ele migrând către Statele Unite, unde piața este mai bine finanțată.

Dar, mă întorc, dacă vă uitați la piața generală de astăzi, probabil că veți înțelege de ce acea companie a luat această decizie. Nu este ce spune un nimeni, aș putea să-i spun, care în campanie electorală, că România a pierdut și că n-a făcut.

Este vorba despre faptul că astăzi în, Europa, piața automobilelor electrice scade, cumpărătorii nu mai au acel apetit de a cumpăra mașini electrice. Și dacă vă uitați pe știrile pe care dumneavoastră ni le puneți la dispoziție, veți vedea că spre exemplu, compania care este tot un start-up în tehnologie, care a ridicat peste 15 miliarde până la acest moment, are probleme de finanțare în continuare, ei sunt mult mai dezvoltați. La fel este și compania pe care BMW sau Stellantis, start-up-ul în care au pus bani, și, totuși au probleme și au stopat proiectul. Este vorba de companii care produc baterii și care au anunțat că își încetează activitatea sau își restrâng activitatea în această vreme, ceea ce înseamnă că piața se restrânge, că piața are niște probleme, a precizat oficialul.

De asemenea, ministrul a afirmat că va participa la discuții la Bruxelles cu oficialii europeni, unde va susține poziția României în ceea ce privește viitorul pieței autovehiculelor electrice și reglementările care afectează industria auto.

Poziția noastră este că trebuie să existe o întârziere până când această piață se reglementează. Este lucrul pe care îl voi face mâine la Bruxelles. Deci, în concluzie, România nu a pierdut o astfel de investiție, pentru că ea niciodată n-a ajuns la maturitatea necesară pentru a fi dezvoltată.

Al doilea lucru este că ceea ce a ținut de statul român, cu posibilitățile pe care le avem astăzi, s-au explorat toate posibilitățile de a finanța acest proiect, inclusiv din fonduri europene, inclusiv din fondul de modernizare, care este la Ministerul Energiei. Din surse, România nu finanțează proiecte dedicate, finanțează proiecte competitive, a adăugat ministrul Economiei.

El a precizat că România va continua să se concentreze pe dezvoltarea industriei auto și pe atragerea de noi investiții, cu un accent pe energia verde și utilizarea resurselor naturale, cum ar fi gazele din Marea Neagră.

România are o oportunitate unică datorită mixului energetic și a resurselor naturale, care ne vor permite să atragem investiții importante în viitor, a concluzionat Radu Oprea.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul a adoptat Strategia pentru dezvoltarea TURISMULUI/Oprea: România va deveni o destinație turistică de înaltă calitate, pe tot parcursul anului

Ce îi sfătuiește ministrul MEDIULUI pe comercianții care operează SGR: Să se asigure că nu pot fi folosite de mai multe ori tichetele de rambursare

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Care este cel mai mare vinovat pentru cazurile de cancer din lume?