Radu Oprea, despre pierderea unei investiții de 1,4 miliarde de euro într-o fabrică de BATERII: Proiectul nu a ajuns la maturitatea necesară
This browser does not support the video element.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că renunțarea la investiția belgienilor într-o fabrică de baterii în România nu reprezintă o pierdere, deoarece proiectul nu a ajuns la maturitatea necesară. Proiectul, evaluat la 1,4 miliarde de euro, a fost inițial anunțat ca o oportunitate majoră pentru România, dar a fost oprit din cauza dificultăților de dezvoltare ale start-up-ului belgian.
România nu a pierdut o astfel de investiție, pentru că ea nu a ajuns niciodată la maturitatea necesară unei astfel de investiții. Autoritățile locale, autoritățile statului român, au făcut tot ceea ce ținea de noi pentru că o astfel de investiție, un start-up în tehnologie, să se dezvolte pentru a reuși ceea ce și-au propus, adică o gigafactory. Însă, sunt mai multe etape de parcurs, printre care, de la o idee, de la a avea o tehnologie, și, acest lucru, spuneau cei de la ABEE, compania belgiană, că îl au, sunt pași pentru a crește un start-up în tehnologie. Am fost la ei, am vizitat, era de față și premierul belgian de la cea dată, domnul De Croo, am înțeles care este nivelul, unde sunt în acel moment. Am încercat să găsim soluții de finanțare pentru această companie, a explicat Radu Oprea.
Ministrul Economiei a menționat și eforturile guvernului de a sprijini investițiile în tehnologie prin scheme de ajutor de stat și fonduri europene, însă a subliniat că start-up-urile din domeniul tehnologic se confruntă cu dificultăți în Europa, multe dintre ele migrând către Statele Unite, unde piața este mai bine finanțată.
Dar, mă întorc, dacă vă uitați la piața generală de astăzi, probabil că veți înțelege de ce acea companie a luat această decizie. Nu este ce spune un nimeni, aș putea să-i spun, care în campanie electorală, că România a pierdut și că n-a făcut.
Este vorba despre faptul că astăzi în, Europa, piața automobilelor electrice scade, cumpărătorii nu mai au acel apetit de a cumpăra mașini electrice. Și dacă vă uitați pe știrile pe care dumneavoastră ni le puneți la dispoziție, veți vedea că spre exemplu, compania care este tot un start-up în tehnologie, care a ridicat peste 15 miliarde până la acest moment, are probleme de finanțare în continuare, ei sunt mult mai dezvoltați. La fel este și compania pe care BMW sau Stellantis, start-up-ul în care au pus bani, și, totuși au probleme și au stopat proiectul. Este vorba de companii care produc baterii și care au anunțat că își încetează activitatea sau își restrâng activitatea în această vreme, ceea ce înseamnă că piața se restrânge, că piața are niște probleme, a precizat oficialul.
De asemenea, ministrul a afirmat că va participa la discuții la Bruxelles cu oficialii europeni, unde va susține poziția României în ceea ce privește viitorul pieței autovehiculelor electrice și reglementările care afectează industria auto.
Poziția noastră este că trebuie să existe o întârziere până când această piață se reglementează. Este lucrul pe care îl voi face mâine la Bruxelles. Deci, în concluzie, România nu a pierdut o astfel de investiție, pentru că ea niciodată n-a ajuns la maturitatea necesară pentru a fi dezvoltată.
Al doilea lucru este că ceea ce a ținut de statul român, cu posibilitățile pe care le avem astăzi, s-au explorat toate posibilitățile de a finanța acest proiect, inclusiv din fonduri europene, inclusiv din fondul de modernizare, care este la Ministerul Energiei. Din surse, România nu finanțează proiecte dedicate, finanțează proiecte competitive, a adăugat ministrul Economiei.
El a precizat că România va continua să se concentreze pe dezvoltarea industriei auto și pe atragerea de noi investiții, cu un accent pe energia verde și utilizarea resurselor naturale, cum ar fi gazele din Marea Neagră.
România are o oportunitate unică datorită mixului energetic și a resurselor naturale, care ne vor permite să atragem investiții importante în viitor, a concluzionat Radu Oprea.
CITEȘTE ȘI: