România poate deveni un hub investițional pentru companiile din SUA, susține Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, după ce a avut vineri o întâlnire cu o delegație a Departamentului pentru Comerț al SUA și cu reprezentanții a 15 companii americane.
Tot mai multe companii americane îşi îndreaptă atenţia către România pentru investiţii. M-am întâlnit astăzi cu delegaţia Departamentului pentru Comerţ al Statelor Unite ale Americii condusă de Cynthia Aragon, Director Executiv al Advocacy Center, pentru a discuta despre consolidarea colaborării bilaterale şi a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, atât prin proiecte guvernamentale comune, cât şi prin parteneriate între mediile de afaceri din cele două ţări”, a scris Ştefan Radu Oprea pe Facebook.
El a mai spus că reprezentanţii Departamentului de Comerţ al SUA sunt însoţiţi de o delegaţie cu reprezentanţii a 15 companii americane care activează în domenii precum energie, apărare, aeronautică, industrie, finanţe/bănci, securitate cibernetică şi sectorul farmaceutic, urmând să aibă o serie de discuţii atât la nivel guvernamental, cât şi cu companii româneşti.
România poate deveni un hub investițional pentru companiile din SUA, având toate capabilitățile necesare pentru susținerea de mari proiecte, beneficiind de o poziție geografică avantajoasă, dar și de capital uman pregătit fie că vorbim de sectorul energetic, comerț, industria de apărare sau sectorul IT&C, a explicat Ștefan-Radu Oprea.
Potrivit ministrului Economiei, în anul 2023, exportul României în Statele Unite ale Americii a însumat 2,33 mld. USD, importurile au înregistrat 1,49 mld. USD, astfel balanța comercială cu SUA în 2023 a fost una pozitivă, de 0,83 mld. USD, iar volumul total al schimburilor comerciale a fost de 3,81 mld. USD.