Organizarea la București a evenimentului Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024 s-a dovedit a fi un adevărat succes. România a câștigat atât ca imagine, cât și din punct de vedere al impactului economic prin semnarea unor contracte uriașe cu importante firme din străinătate.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a salutat printr-un mesaj postat pe Facebook angajamentele asumate în cadrul acestui eveniment major, dedicat apărării și securității regionale.
„Și ieri a fost o zi plină la BSDA”, a punctat Radu Oprea, care s-a referit la „foarte multe întâlniri cu reprezentanții companiilor românești sau străine care vor să-și dezvolte producția în România. Rolul #MEAT este să creeze oportunități pentru companiile cu capital de stat și privat, între investitori și parteneri locali, între furnizori și beneficiari. Nu au lipsit întâlnirile la nivel guvernamental cum a fost cea cu ministrul administrației programului de achiziții pentru apărare, Jong Gun Seok, în care am mulțumit pentru nivelul înalt de reprezentare al companiilor coreene”.
De departe, însă, cele mai importante momente ale zilei de vineri, 24 mai, au fost „semnarea la sediul MEAT, în prezența dnei ambasador SUA, Kathleen Kavalec, a acordului de parteneriat între General Dynamics – GD OTS și Romarm pentru dezvoltarea în România a unui Centru de Excelență în producția de muniție calibrul mare”.
„Și semnarea unor acorduri pentru realizarea «Dronei românești», un program în care eu cred foarte mult. Carfil SA a semnat un parteneriat cu compania americană Periscope Aviation pentru transfer de tehnologie și realizarea în România a unei drone care poate fi folosită atât în scop militar cât și civil.
Mai mult decât atât, un alt parteneriat a fost semnat între Carfil și AVI Aircraft, Easydo Digital Technologies, The Insource Development Group, AP Drone, Asociația Centrul de Excelență UAS și C-UAS, Asociația «UVS-România» pentru a dezvolta cadrul legislativ și producția de drone în România.
Un altul a fost semnat pentru dezvoltarea producerii de drone agricole românești, în vederea accelerării utilizării lor pe scară largă în lucrările agricole. Acesta are ca inițiatori Carfil SA, ANAMOB, AVI Aircraft, EDT, TID Group, AGRI Cloud, SCDA Turda, INCDCSZ Brașov, ICDP Brașov, NATUREVO, Universitatea Politehnica Bucuresti, USAMV Cluj Napoca, Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură.
De asemenea, la Carfil SA va funcționa un centru de pregătire a operatorilor de drone.
La BSDA au expus concepte, prototipuri și alți creatori/producători de drone sau de softuri și aparatură/părți componente pentru drone cu care am intrat în contact și pe care îi voi implica în clusterul celor care cred în «Drona Românească»”, remarcă pe Facebook Radu Oprea.
În încheiere, ministrul Economiei a punctat: „Urmează ca împreună cu Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, și Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, dezvoltării și digitalizării să definim o temă de cercetare pentru programul «Drona Românească», astfel încât toti acești entuziaști să poată contribui pentru industrializarea producției de drone”.
CITEȘTE ȘI: