Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că numărul contractelor noi de muncă a crescut la nivel național față de cel înregistrat înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19, la fel și numărul salariaților activi, față de începutul anului, argumentând că aceste evoluții reprezintă efecte pozitive ale măsurilor de stimulare a ocupării și protejării locurilor de muncă.
Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, susține, citând ultimele statistici ale Inspecției Muncii, că „măsurile de stimulare a ocupării și de protejare a locurilor de muncă implementate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și de alte ministere din Guvern își arată efectele pozitive în actualele condiții de pandemie”.
Conform datelor citate de ministrul Muncii, cuprinse în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, față de perioada anterioară declanșării epidemiei, numărul de contracte noi de muncă a crescut cu 107.062, iar numărul de angajatori activi a crescut cu 34.386, față de data de 1 ianuarie 2020.
„Îmbucurător este faptul că, numai în primele 3 luni și jumătate ale acestui an, numărul de salariaţi activi a crescut cu 61.274”, a detaliat Raluca Turcan.
„Efectele pozitive înregistrate în piața muncii ne încurajează să promovăm, cu și mai multă forță, noi măsuri pentru creșterea ocupării, mai ales în acele zone/județe în care numărul locurilor de muncă este încă foarte mic, iar salariile nu sunt suficient de atractive. Relansarea economiei, prin creșterea numărului de angajatori și, implicit, a numărului locuri de muncă bine plătite ne va asigura mai multe resurse bugetare pe care să le putem redistribui către cei care au cu adevărat nevoie”, a transmis Raluca Turcan.
❗️Măsurile de stimulare a ocupării și de protejare a locurilor de muncă implementate de Ministerul Muncii și Protecției…
Posted by Raluca Turcan on Monday, April 26, 2021
Coform datelor Ministerului Finanțelor din execuția bugetului general consolidat pe primele două luni din 2021, ce cuprinde situația plățillor pe măsurile care au fost luate cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19, până la sfârșitul lunii februarie, s-au plătit pe măsuri active 470,05 milioane de lei, dintre care:
Numărul salariaților activi, la 31 martie 2021, era de 5.598.785, conform datelor Inspecției Muncii, citate de Ministerul Muncii. Numărul este cu 31.357 mai mare decât cel înregistrat în ultima zi a anului trecut, respectiv de 5.567.428 de salariați activi înregistrați în Registrul general de evidenţă a salariaţilor la 31 decembrie 2020, potrivit datelor din raportul de activitate pe anul 2020 al Inspecției Muncii.
Numărul salariaților activi scăzuse cu 24.199 față de cel înregistrat în ultima zi a anului anterior. La 31 decembrie 2019, numărul salariaților activi era de 5.591.627, conform raportului pe 2019 al Inspectiei Muncii.
La finalul anului 2020 numărul total de contracte individuale de muncă active (aflate în evidenţă la data de referinţă), extrase din baza de date centralizată a Inspecţiei Muncii privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, era de 6.461.266, dintre care:
În ultima zi a anului anterior, respectiv 31 decembrie 2019, numărul contractelor de muncă active era de de 6.474.320, astfel că acesta scăzuse cu 13.054 până la la 31 decembrie 2020.