Rapoartele Gabriel Resources demontează posibila manipulare a Bursei canadiene. Nici compania și nici Palatul Victoria nu aveau cum să știe VERDICTUL
Din rapoartele financiare publice și periodice din ultimele luni ale Gabriel Resources, în paralel cu stadiul procesului Roșia Montană cu Statul Român, reiese că explozia pe bursă a acțiunilor companiei din proximitatea verdictului este un joc speculativ normal pe orice piață financiară. Stadiul procesului, activele și capitalul companiei au fost raportate regulat, dar fără să fi provocat mișcări bruște pe Bursă. Valoarea acțiunilor s-a dublat doar cu câteva zile înainte de sentință. Practic, un pariu. Verdictul nu putea fi previzibil pentru niciuna din părți, nici pentru companie, nici pentru Palatul Victoria.
Altfel spus, explicația firească pentru creșterea prețului actiunilor este, potrivit specialiștilor consultați de Gândul, aceea că Gabriel Resources a anunțat bursa la fiecare informare a Curții despre termenul când va fi dat verdictul.
„Inclusiv la raportarea financiară, care era principalul element prin care își urcau pretul actiunilor, ei au anuntat public – de fiecare dată – și au creat așteptări în piață”, sunt explicațiile specialiștilor.
Cât despre partea adversă companiei Gabriel Resources, Statul Român, premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că nu avea acces nici la previziunile avocaților români.
Cătălin Drulă acuză Guvernul de manipulare pe bursă și interese obscure
Liderul USR, Cătălin Drulă, a ieșit sâmbătă la atac după ce România a câștigat procesul cu Roșia Montană, un proces care părea aproape pierdut și pentru care țara noastră ar fi putut să plătească 6,7 miliarde de dolari.
Cătălin Drulă susține că premierul Marcel Ciolacu a crescut acțiunile pe bursă ale companiei Gabriel Resources în momentul în care a declarat că s-a obișnuit să plătească nota pentru tâmpeniile făcute de alții.
Specialiștii consultați de Gândul au explicat AICI că o dublare a valorii acțiunilor în anticiparea finalizării procesului, față de media anterioară, nu este nimic neobișnuit.
Nimic spectaculos în acțiunile și activele Gabriel Resources în ultimul an, în condițiile date
Iată rapoartele seci, oficiale, ale Gabriel Resources în decursul ultimelor luni ale procesului cu Statul Român.
Vezi AICI, pe larg evoluția prețului acțiunilor Gabriel Resources Ltd. Canada.
Raport Trimestrul doi 2023
La 14 septembrie 2023, președintele Tribunalului a informat părțile că procedura a fost „închisă”. Tribunalul trebuie să emită părților decizia finală în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii, adică până la 12 ianuarie 2024 sau înainte.
La 30 septembrie 2023, compania deținea 4,6 milioane USD numerar și echivalente de numerar (Trimestrul doi – 2023 de 7,0 milioane USD).
Compania consideră că are suficiente fonduri necesare pentru a-și acoperi activitățile planificate până la sfârșitul lunii decembrie 2023 și va trebui să obțină finanțare suplimentară ulterior pentru a finanța costurile de arbitraj ICSID și cerințele de capital de lucru.
Pierderea netă pentru trimestrul al treilea din 2023 a fost de 3,4 milioane USD (2,6 milioane USD în T2 2023).
Un test de răbdare pentru ambele părți
Dragoș Tănase, Presedintele si Directorul Executiv al Gabriel Resources, a declarat cu această ocazie:
„Gabriel Resources apreciază că procesul de arbitraj ICSID a fost un adevărat test de răbdare și rezistență pentru toate părțile interesate și este mulțumit că procedurile sunt acum închise. Așteptăm cu nerăbdare perspectiva de a primi o hotărâre obligatorie și executorie în favoarea noastră din partea Arbitrajului ICSID în curând. Vom evalua apoi direcția strategică și pașii tactici ai afacerii post-Decizie”.
Trimestrul trei 2023
Pe 14 noiembrie 2023, Gabriel Resources Ltd a anunțat publicarea situațiilor sale financiare din al treilea trimestru și a Raportului de analiză și discuții ale conducerii pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2023.
Gabriel Resources și filiala sa indirectă deținută în totalitate, Gabriel Resources (Jersey) Limited („Reclamanții”), rămân concentrate pe dosarul lor de arbitraj împotriva Statului Român („Pârâtul”) în conformitate cu regulile Centrului Internațional de Soluționare a Disputelor privind Investițiile („ICSID”), parte a Băncii Mondiale („ICSID Arbitraje”).
Reclamanții și pârâtul (împreună „Părțile”) așteaptă în prezent o decizie finală din partea tribunalului arbitral care prezidează („Tribunal”) în cadrul procedurii de arbitraj ICSID (o hotărâre arbitrală („Hotărârea”).
Într-o ordonanță de procedură emisă de Tribunal la 27 iunie 2023, Tribunalul a reținut că luarea deciziei sale în această etapă este aproape completă.
Acțiunile urcă spectaculos în apropierea verdictului
Pe 7 februarie 2024, Gabriel Resources Ltd. („Gabriel” sau „Compania”) a anunțat anterior că tribunalul arbitral („Tribunalul”) din Centrul Internațional de Soluționare a Disputelor Investiționale („ICSID”) din cadrul Băncii Mondiale („ICSID”), trebuie să emită decizia finală („Decizia”) părților până la data de 12 martie 2024, în cazul reclamației împotriva României,
Gabriel Resources ia act de creșterea recentă a prețului acțiunilor sale și a volumului de acțiuni tranzacționate. Compania susține că nu are cunoștință de nicio decizie a Tribunalului sau de momentul acesteia și așteaptă comunicări suplimentare din partea ICSID în acest sens. Odată primită o decizie favorabilă, Gabriel Resources precizează că va anunța piața fără întârziere.
8 martie 2024 . Părțile au fostinformate de către ICSID că Tribunalul se așteaptă să-și pronunțe Hotărârea vineri, 8 martie 2024. Odată ce va fi primită o Hotărâre, Gabriel Resources va notifica piața.
Cine este și cu ce se ocupă Gabriel Resources Ltd
Gabriel Resources este o companie canadiană de resurse listată la TSX Venture Exchange. Principala activitate a Companiei fusese explorarea și dezvoltarea proiectului de aur și argint Roșia Montană din România. Proiectul Roșia Montană, unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur nedezvoltate din Europa, este situat în Munții Apuseni de Sud ai Transilvaniei, România, un cartier minier istoric și prolific care încă din perioada preromană a fost exploatat intermitent de peste 2.000 de ani. Licența de exploatare pentru Proiectul Roșia Montană este deținută de Roșia Montană Gold Corporation S.A., o companie românească în care Gabriel deține o participație de 80,69%, soldul de 19,31% deținut de Minvest Roșia Montană S.A., o companie minieră de stat românească.
La obținerea Licenței în iunie 1999, Grupul și-a concentrat în mod substanțial toate resursele financiare și de management asupra explorării, fezabilității și dezvoltării ulterioare a Proiectului Roșia Montană. În ciuda îndeplinirii de către Companie a obligațiilor legale și a dezvoltării Proiectului Roșia Montană ca proiect minier de înaltă calitate, durabil și responsabil din punct de vedere ecologic, folosind cele mai bune tehnici disponibile, România a blocat și împiedicat ilegal implementarea Proiectului Roșia Montană fără un proces echitabil. și fără compensație. În consecință, obiectivul central actual al Companiei este Arbitrajul ICSID.
Citiți și: