RAPORT al Ministerului de Finanțe. Câți bani trebuie să găsească statul ca pâinea să se poată ieftini
Reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ și, deși „cel puțin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.
Identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menține echilibrul bugetar și ținta de deficit asumată cu instituțiile financiare internaționale, relevă un document redactat săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor.
Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine – un angajament politic al Guvernului USL – de la 24% la 9%, și impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 și 742,1 milioane lei în 2016.
Datele Finanțelor, chiar și calculate pentru un an întreg, sunt mai mari decât cele prezentate începând cu acest an de premierul Victor Ponta și de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care susțineau că efortul bugetar pe șase luni din acest an se ridică la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.
Ministerul Finanțelor arată astfel că, deși „pentru anii următori” anului 2013 cel puțin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuării semnificative a evaziunii fiscale, creșterii bazei de impozitare și, implicit, compensării acestui impact negativ direct printr-o creștere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt însă, pentru a putea menține echilibrul bugetar și ținta de deficit asumată cu instituțiile financiare internaționale, este necesară identificarea altor surse de venit.
„În aceste condiții, considerăm că măsura de reducere a cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată decât în situația identificării unei alte surse de venit care să compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Având în vedere impactul semnificativ negativ rezultat în urma analizei, coroborat cu constrângerile bugetare și acordurile cu instituțiile financiare internaționale, în prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA”, se arată în document.
Ministerul Finanțelor mai arată că această problemă rămâne în atenție „în viitor”.
Proiectul de buget pentru acest an a fost construit de Guvern pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, cu venituri de 46 miliarde euro și cheltuielile de 49 miliarde euro, rezultând o țintă de deficit bugetar de 2,15% din PIB.
Chițoiu: Poate fi o notă internă. TVA la pâine scade de la 1 iulie
Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, nu a putut fi contactat de gândul, în ciuda insistențelor, în schimb, el a declarat duminică la RTV că decizia politică a USL a fost luată, iar măsura scăderii TVA la pâine va fi aplicată de la 1 iulie, după ce va fi discutată și cu oficialii FMI.
El a menționat că Guvernul are bani pentru a acoperi golul creat la buget prin reducerea TVA la pâine, dar nu a putut preciza care este impactul negativ real asupra bugetului.
„Nu știu de unde provine acest document (analiza MF care indică un impact bugetar de 635 milioane lei al scăderii TVA n.n.). Cifra nu o recunosc. Ar putea fi o notă internă, dar nu știu când a fost redactată. Eu nu am dispus să se calculeze acest impact (al scăderii TVA la pâine n.n.)”, a răspuns Chițoiu.
Chițoiu a amintit pachetul de măsuri fiscale în agricultură aprobat recent de Guvern și măsurile de combatere a evaziunii și de îmbunătățire a colectării veniturilor la bugetul de stat.
„Încasări suplimentare (la buget n.n.) sper să se vadă din primul semestru din acest an”, a spus Chițoiu.
În luna mai a anului trecut, imediat după preluarea guvernării, premierul Victor Ponta declara că reducerea TVA la produsele agricole, în cadrul unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente este restituită producătorului care vinde în mod legal, va fi cuprinsă cel târziu în bugetul pentru 2013, deoarece scade evaziunea, producătorii agricoli sunt sprijiniți, iar pe termen mediu și lung cresc încasările la buget.
Și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susținea atunci că proiectul bugetului pe 2013 va include cu siguranță o cotă de TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată chiar din 2012.
Florin Georgescu, ministru al Finanțelor, se rezuma la a afirma că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegerile din toamna anului 2012.
Subiectul nu a putut fi însă tranșat în negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI), astfel că măsura nu a mai fost inclusă în proiectul de buget pentru acest an.
Premierul și ministrul Agriculturii au abordat însă în continuare această temă, în discursurile publice, iar la 28 ianuarie șeful Guvernului a afirmat că Guvernul ar putea reduce TVA la 9% pentru pâine de la 1 iulie 2013, pentru un interval de șase luni, ca un proiect-pilot în care să se constate dacă veniturile bugetare cresc astfel încât să acopere deficitul „de 200 milioane lei” generat de această măsură.
Câteva zile mai târziu, la 1 februarie, ministrul Agriculturii afirma că reducerea TVA la 9% pentru pâine este un angajament politic care ar putea fi aplicat în 2013, în condiția în care efortul bugetar pe șase luni este „de 100 milioane lei”.
Potrivit premierului Ponta, reducerea TVA ar urma să fie din nou discutată cu FMI la următoarea misiune la București.
Ideea reducerii TVA pentru alimentele de bază este mai veche, susținută și de fostele guverne, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare.