Raport BCE: Companiile din Uniunea Europeană își transferă operațiunile, în contextul riscurilor geopolitice
Numeroase companii încep să își transfere activitățile de producție, în special în afara Uniunii Europene, în contextul fragmentării rețelelor globale de aprovizionare din cauza intensificării tensiunilor geopolitice, conform unei analize realizate de Banca Centrală Europeană (BCE).
”Perturbările cauzate de pandemie, de războiul rus împotriva Ucrainei și de amplificarea tensiunilor geopolitice ridică semne de întrebare referitoare la tendințe în sensul de-globalizării. Cele mai multe analize de până acum nu au depistat dovezi despre modificări semnificative în modelele comerciale europene. Cu toate acestea, modul în care firmele își ajustează relațiile comerciale și în care gestionează sursele de aprovizionare ar putea suferi modificări în timp, ținând cont de provocările și costurile apărute în schimbarea modelului de afaceri, în rețelele de aprovizionare și în contracte”, arată raportul Băncii Centrale Europene.
Analiza BCE vizează companii multinaționale care au operațiuni semnificative în spațiul Uniunii Europene, dar și cote ample de activități în afara spațiului comunitar.
Răspunsurile oferite de companii indică tendința de relocare a producției atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în afara spațiului comunitar în următorii cinci ani, într-un ritm mai intens decât în ultimii cinci ani.
”Însă există o proporție mai mare de companii care ar urma să transfere producția în afara Uniunii Europene decât în spațiul UE. De asemenea, o cotă mai mare de companii se așteaptă la tendința de relocare a producției mai aproape din punct de vedere geografic de unitățile principale de fabricație și de țările unde efectuează vânzări; sunt și tendințe de diversificare a operațiunilor în state mai apropiate din punct de vedere politic de principalele piețe de vânzări (…)”, subliniază raportul BCE.
Principalul factor invocat de companii pentru mutarea producției în Uniunea Europeană se referă la ”riscurile geopolitice”. Un alt factor invocat constant de companii în deciziile privind transferul producției în spațiul comunitar este asociat tranziției ecologice.
Transferul activităților de producție în afara spațiului comunitar este motivat de ”cerere” și de ”costurile de producție” – principalele cauze fiind lipsa forței de muncă, prețul energiei, cuantumul salariilor și modificarea distribuirii geografice a vânzărilor.
Foto: Profimedia
Citește și:
Germania insistă că Israelul trebuie să accepte perspectiva soluției a două state