Prima pagină » Economic » Raport Credit Suisse: România a înregistrat CEA MAI ABRUPTĂ SCĂDERE din lume a averii populației

Raport Credit Suisse: România a înregistrat CEA MAI ABRUPTĂ SCĂDERE din lume a averii populației

Raport Credit Suisse: România a înregistrat CEA MAI ABRUPTĂ SCĂDERE din lume a averii populației
Nimeni nu se aștepta...

Averea populației a scăzut cu 36% în România în perioada iulie 2011 – iunie 2012, cel mai abrupt declin din lume ca procent, unul dintre motive fiind problemele economice generate de criza din zona euro, potrivit unui raport realizat de Credit Suisse.

Analiștii băncii elvețiene au luat în calcul valoarea activelor financiare și imobiliare (în cea mai mare măsură locuințe) deținute de gospodării, din care au extras datoriile. Activele din fondurile private de pensii sunt incluse în estimare, însă nu și contribuțiile la sistemul public de pensii. De asemenea, indicatorul se referă numai la populația adultă.

România este urmată de Ungaria (-25%), cu mențiunrea că topul este selectiv, prezentând țările care au printre cele mai abrupte scăderi și creșteri în procente.

Potrivit datelor BNR, cursul leu-dolar a urcat în perioada analizată cu 19%, de la 2,97 lei/dolar la 3,55 lei/dolar, erodând semnificativ valoarea în monedă americană a activelor deținute de români.

Datorită unui curs de schimb stabil în raport cu dolarul SUA și unei creșteri de 11% a capitalizării de piață la nivel național, Columbia a reușit cea mai importantă creștere a averii populației în perioada analizată, de 16%. Algeria, Hong Kong, Peru și Uruguay au înregistrat avansuri de peste 5%.

Cele mai puternice scăderi au fost înregistrate în zona euro și Europa de Est: Grecia, Franța, Irlanda, Suedia, Italia, Finlanda, Cehia, Polonia, Portugalia, Spania și Cehia au consemnat declinuri între 10% și 20%, întrecute însă de România și Ungaria.

În raportul Credit Suisse se remarcă patru țări care au înregistrat creșteri de peste 100 miliarde de dolari în privința averii populației, în perioada iulie 2011 – iunie 2012, respectiv SUA (1.300 miliarde dolari), China (560 miliarde dolari), Japonia (370 miliarde dolari) și Columbia (100 miliarde dolari).

Cele mai puternice pierderi au fost înregistrate în Franța (2.200 miliarde dolari), Italia (2.100 miliarde dolari), Germania (1.900 miliarde dolari) și Spania (870 miliarde dolari). Scăderile din Europa sunt accentuate de evoluția nefavorabilă a cursului de schimb față de dolar, pentru euro și alte monede.

Astfel, în euro, pierderile de avere din Germania reprezintă numai 50 miliarde euro, 148 miliarde euro în Franța, 177 miliarde euro în Spania, respectiv 286 miliarde euro în Italia, notează Credit Suisse.

Cursul dolarului față de euro a scăzut cu 16% în perioada analizată, de la 1,4264 dolari/euro la 1,2288 dolari/euro.

La nivel mondial, averea populației a scăzut cu 5,2%, la 223.000 miliarde de dolari, primul declin de la criza financiară mondială din 2007-2008, estimează Credit Suisse.

Scăderea a fost cauzată în principal de incertitudinile de natură economică din ultimul an, mai ales în zona euro, de intrarea a numeroase economii în recesiune, dar și de scăderea puternică a prețurilor de pe burse și turbulențele de pe piețele imobiliare.

Citește și