Prima pagină » Economic » FMI: Creșterea economică globală este constantă, dar rămâne subperformantă /Tensiunile comerciale au IMPACT semnificativ

FMI: Creșterea economică globală este constantă, dar rămâne subperformantă /Tensiunile comerciale au IMPACT semnificativ

Creșterea economică va fi constantă la nivel mondial în următorii ani, deși activitățile sunt sub nivelul normal, iar tensiunile comerciale, marcate de impunerea de tarife vamale între SUA, China și Uniunea Europeană riscă să aibă impact semnificativ, avertizează Fondul Monetar Internațional. România ar urma să aibă o creștere economică de 1,9% anul acesta și de 3,3% în 2025, potrivit estimărilor FMI.

”Creșterea economică mondială urmează să rămână stabilă, dar, în același timp, sub nivelul performanței. Există îmbunătățiri ale perspectivelor pentru Statele Unite, dar sunt scăderi în alte economii avansate, în special în cele mai mari state europene. Pe piețele emergente și în economiile aflate în dezvoltare, perturbările în procesul de producție și în transporturile mărfurilor, în special în transportul petrolului, crizele civile și evenimentele meteorologice extreme au generat revizuiri în scădere pentru Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa Sub-Sahariană”, anunță Fondul Monetar Internațional (FMI), în raportul referitor la ”Perspectivele Economice Globale”.

”Perspectivele au fost revizuite în creștere pentru națiunile emergente din Asia, unde intensificarea cererii pentru semiconductori și piese electronice, generată de investițiile semnificative în sisteme de inteligență artificială, au impulsionat creșterea economică, o tendință susținută de investițiile publice substanțiale din China și India”, subliniază raportul FMI.

La nivel mondial, creșterea economică ar urma să fie de 3,2% atât anul acesta, cât și anul viitor, în scădere de la 3,3% în 2023. Statele Unite ar urma să aibă o creștere economică de 2,8% în 2024 și de 2,2% anul viitor, în timp ce în zona euro creșterea economică va fi de 0,8% anul acesta și de 1,2 în 2025.

Germania, care a avut scădere economică de 0,3% în 2023, iar anul acesta a stagnat (0,0%), ar urma să se relanseze și să înregistreze o creștere modestă de 0,8% în 2025. Economia Franței va crește cu 1,1% în 2024 și 2025, iar cea a Italiei cu 0,7% anul acesta și cu 0,8% anul viitor.

Potrivit estimărilor FMI, activitățile economice încetinesc în China, deși rămân puternice. China ar urma să aibă o creștere de 4,8% anul acesta și de 4,5% anul viitor, în scădere de la 5,2% în 2023. Tendințele sunt asemănătoare în India, unde creșterea economică va fi de 7,0% anul acesta și de 6,5% anul viitor, în scădere de la 8,2% anul trecut.

Rusia, afectată puternic de sancțiunile occidentale, a avut o creștere economică de 3,6% anul trecut și va avea același nivel anul acesta, dar în 2025 ar urma să încetinească la 1,3%.

Situația României

România a avut, potrivit estimărilor FMI, o creștere a valorii PIB-ului de 2,1% anul trecut, iar anul acesta va avansa cu 1,9%. În 2025, creșterea economică ar urma să se accelereze până la 3,3%. Rata inflației a scăzut de la 10,4% în 2023 la 5,3% anul acesta, urmând să fie de 3,6% în 2025.

Tensiunile comerciale au impact semnificativ asupra activităților economice globale

Specialiștii FMI atrag atenția asupra impactului tensiunilor comerciale internaționale.

”În situația în care tensiunile comerciale conduc la o creștere permanentă a taxelor vamale începând de la jumătatea anului 2025, ar afecta un segment semnificativ al comerțului mondial. În cazul în care Statele Unite, zona euro și China impun un tarif de 10% asupra comerțului (…), aceste taxe ar afecta direct un sfert din schimburile comerciale mondiale, reprezentând 6,0% din PIB-ul global”, avertizează experții FMI.

Foto: FMI

Citește și:

PUTIN contestă, la summitul BRICS, ordinea economică occidentală /Președintele Rusiei vrea un sistem financiar alternativ

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și