Raport îngrijorător. Scenariul care ar putea arunca în aer economia lumii
Pericolul unei crize bancare în Europa s-a diminuat, dar nu a dispărut, se arată într-un studiu publicat de Centrul pentru Managementul Riscului (CMRL) din cadrul Universității din Lausanne.
În cazul unei „noi crize financiare” – ale cărei criterii nu sunt specificate – instituțiile financiare europene (bănci, companii de asigurări, companii imobiliare și servicii financiare) ar avea nevoie de 1.000 de miliarde de euro pentru a recâștiga nivelul de solvabilitate considerat „satisfăcător”.
Cu toate acestea, analiza menționează că nivelul riscului sistemic este în scădere începând de la jumătatea anului 2012.
Această valoare a fost calculată pe baza unui indice numit SRisk, care măsoară cerințele de capital ale băncilor în caz de criză profundă. Analiza a fost efectuată pentru 416 instituții financiare europene.
Astfel, autorii studiului au calculat că Grecia are un SRisk mai scăzut decât Germania, Franța sau Elveția.
Sursa Letemps.ch
Studiul a relevat faptul că Franța este țara cu cel mai mare SRisk, de două ori mai mare decât cel al Germaniei. „Acest lucru poate fi explicat prin faptul că băncile germane sunt mai puțin orientate către activități de investiții bancare comparativ cu băncile franceze”, notează autorii studiului, citați de lesechos.fr.
În această clasificare, Crédit Agricole SA este pe primul loc. BNP Paribas este pe poziția a patra, înaintea Societe Generale. Dexia află pe locul 12, în timp ce Natixis se regăsește pe poziția a 13-a și AXA pe 14.
Clasamentul în funcție de riscul sistemic (calculat după valoarea capitalului de care băncile ar avea nevoie pentru a se refinanța în cazul unei noi crize financiare):
Sursa lesechos.fr