Prima pagină » Economic » RAR a intrat în service-urile auto. Ce a descoperit

RAR a intrat în service-urile auto. Ce a descoperit

RAR a intrat în service-urile auto. Ce a descoperit
Registrul Auto Român (RAR) a derulat 3.596 acțiuni de control la service-uri auto în perioada 1 ianuarie-15 septembrie, dispunând la finalul verificărilor sancțiuni contravenționale de 1,43 milioane lei și 946 sancțiuni complementare, precum opriri de la comercializare sau suspendări de activitate.

În urma verificărilor, inspectorii RAR au identificat mai multe încălcări ale legii, respectiv introducerea pe piață a unor produse și materiale noi care privesc siguranța circulației și protecția mediului neomologate/necertificate, lipsa declarației de conformitate emisă de producător, a inscripționării și/sau etichetării produselor, a autorizației tehnice, a înregistrărilor și nemenținerea dovezilor care să demonstreze conformitatea activităților executate cu condițiile tehnice și de calitate impuse, precum și nemenținerea condițiilor inițiale de autorizare.

Din totalul inspecțiilor, 2.085 au vizat acțiuni de control la firmele care comercializează componente auto (plăcuțe, garnituri și lichid frână, ulei de motor, de transmisie și hidraulic), fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 524.800 lei.

În urma a 175 de controale la firme care montează sau repară instalații GPL, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 68.500 lei și s-a dispus suspendarea activității pentru 11 societăți, iar alte 477 de verificări la operatori economici care efectuează lucrări de reparații la sistemul de frânare al vehiculului s-au soldat cu sancțiuni contravenționale de 325.100 lei și 58 de măsuri complementare.

RAR a derulat și 1.054 de acțiuni de control la firme specializate în reparații, întreținere și dezmembrări auto, constatând lipsa autorizației tehnice eliberată de RAR și nerespectarea domeniului autorizat în 128 cazuri. La finalul inspecțiilor s-au aplicat 71 amenzi în valoare de 284.000 lei și 99 măsuri complementare de oprire sau suspendare a activității.

Registrul Auto Român derulează, prin Departamentul Supraveghere de Piață (DSP), acțiuni de control care urmăresc conformitatea activităților de reparații efectuate cu respectarea condițiilor tehnice și de calitate impuse de constructorul de automobile, precum și supravegherea pieței serviciilor auto privind certificarea și/sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb și materialelor utilizate la vehicule rutiere.

Citește și