Prima pagină » Actualitate » Rata anuală a inflației a scăzut la 4,6%. Cele mai mari SCUMPIRI au fost la detergenți, bilete de avion și servicii poștale

Rata anuală a inflației a scăzut la 4,6%. Cele mai mari SCUMPIRI au fost la detergenți, bilete de avion și servicii poștale

Rata anuală a inflației a scăzut la 4,6%. Cele mai mari SCUMPIRI au fost la detergenți, bilete de avion și servicii poștale

Rata anuală a inflației pe luna septembrie a ajuns la 4,6%, înregistrând o scădere față de luna august când a fost de 5,1%. Ieftinirile au continuat la raft la produsele alimentare, în special la făină, mălai, unt, zahăr, ulei. La polul opus, cele mai mari scumpiri au rămas la detergenți, bilete de avion și servicii poștale. 

Datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS) ne prezintă o rată a inflației pe luna septembrie în scădere, în ciuda faptului că suntem dependenți de importuri, în special din Germania, acolo unde rata inflației a continuat să crească.

Dacă anul trecut, cele mai mari creșteri erau înregistrate la produsele alimentare, cum ar fi unt, zahăr, ulei, făină, acestea au scăzut simțitor.

Prețul făinii a scăzut cu 13% față de acceași perioadă a anului trecut, la zahăr a scăzut cu aproape 5%, prețul la unt a fost de 10,4%, prețul la ulei a scăzut cu aproape 6%, potrivit INS.

Și gazele s-au ieftinit cu aproximativ 10%, iar energia electrică cu 3%.

Prețul combustibililor a înregistrat o scădere ușoară de 2 procente.

Creșteri de prețuri

Prețul băuturilor alcoolice a crescut, de exemplu vinul este mai scump cu 8%, iar prețul la bere a crescut cu 7%.

Chiriile, de asemenea s-au scumpit în medie cu 9%.

Serviciile poștale au avut scumpiri de aproximativ 18%.

Detergenții s-au scumpit cu aproximativ 15%, iar biletele de avion cu 17%.

Prognoza BNR până la sfârșitul lui 2024

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în august de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Traiectoria este marcată de unele oscilaţii de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluţiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecţii ale tarifelor la gaze naturale şi preţuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanţi în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025, se menţiona în Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

CITEȘTE ȘI:

Leguma banală care s-a SCUMPIT de 3 ori în ultimele 12 luni. Un kg costă 40 de lei în piețele din România

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele

Citește și