Rata șomajului este în creștere în zona euro, dar este stabilă în întreaga Uniune Europeană, înregistrându-se valori mari în rândul tinerilor, pe fondul încetinirii activităților economice, potrivit datelor prezentate vineri de Oficiul pentru Statistică al UE (Eurostat). În România, rata șomajului este sub media Uniunii Europene.
”În septembrie 2023, rata șomajului în zona euro, ajustată la nivel sezonier, a fost de 6,5%, în creștere de la 6,4% în august 2023, dar în scădere de la 6,7%, în septembrie 2022. În întreaga Uniune Europeană, rata șomajului a fost de 6,0% în septembrie 2023, stabilă comparativ cu august 2023 și în scădere de la 6,1% în septembrie 2022”, anunță Oficiul pentru Statistică al UE (Eurostat) într-un raport publicat vineri.
Datele arată că 13,02 milioane de persoane din Uniunea Europeană, inclusiv 11 milioane din statele zonei euro nu aveau locuri de muncă în septembrie 2023.
În septembrie 2023, rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani a fost la nivelul de 14,2% în Uniunea Europeană, în creștere de la 14,1% în august. În zona euro, rata șomajului tinerilor este de 14,0%. Aproximativ 2,74 milioane de tineri cu vârste sub 25 de ani nu au locuri de muncă, inclusiv 2,23 milioane din zona euro.
Cele mai ridicate valori ale șomajului se înregistrează în Spania (12%) și Grecia (10%), iar cele mai mici sunt în Polonia (2,8%), Malta (2,8%) și Germania (3,0%). România a avut o rată a șomajului de 5,4% în septembrie, la fel ca în august, fiind sub media de 6,0% a Uniunii Europene.
Banca Centrală Europeană a avertizat că încetinirea activităților economice în zona euro, în contextul crizelor internaționale și al înăspririi condițiilor financiare, începe să aibă impact inclusiv asupra pieței muncii. ”Economia zonei euro rămâne slabă. Cererea externă este afectată, iar condițiile financiare mai stricte au impact din ce în ce mai mare asupra investițiilor și asupra cheltuielilor consumatorilor. (…) Piața muncii a fost un punct strălucitor care a susținut economia zonei euro, iar până acum rămăsese rezilientă în contextul încetinirii creșterii economice. Dar există semnale că situația se schimbă. Chiar dacă rata șomajului a fost de 6,4% în august, cel mai mic nivel de când a fost lansată moneda euro, sunt create mai puține locuri de muncă, inclusiv în sectorul serviciilor, ceea ce sugerează că scăderea activităților economice se transpune gradual în domeniul ocupațional”, a declarat acum câteva zile Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene.
Foto: Profimedia
Citește și: