Prima pagină » Economic » RATING. Agenția Moody’s deja a îngropat România! Apocalipsa 2020 – deficit guvernamental, datorii cât jumătate din PIB!

RATING. Agenția Moody’s deja a îngropat România! Apocalipsa 2020 – deficit guvernamental, datorii cât jumătate din PIB!

RATING. Agenția Moody's deja a îngropat România! Apocalipsa 2020 - deficit guvernamental, datorii cât jumătate din PIB!

Agenția Moody’s prevede că, anul acesta, deficitul guvernamental al României va ajunge la 7,7% din PIB. Și asta nu e tot: nivelul datoriei va atinge aproape jumătate din Produsul Intern Brut al țării! Așadar, un 2020 apocaliptic pentru țara noastră, zic specialiștii Moody’s.

Concret, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să crească la 43,7% până la finalul anului în curs. În 2019, datoria reprezenta „doar” 35,2% din PIB. Previziunea sumbră se datorează deteriorării echilibrului fiscal şi al declinului cu 5% al economiei, informează Moody’s într-un comunicat.

Pe termen lung, Moody’s previzionează că deficitul se va reduce gradual și va ajunge la 6,2% din PIB în 2021, şi la 4,4% în 2022. Păstrând linia aceluiași scenariu, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să ajungă la 46,8% în 2021, şi la 47,8% în 2022.

În același timp, Moody’s a înrăutăţit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, şi a reconfirmat la „Baa3” ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală.

Principalul motiv al înrăutăţirii perspectivei de rating al țării noastre îl reprezintă actuala tendinţă de deteriorare structurală a finanţelor publice ale României, agravate de creşterea datoriilor pe termen lung. În plus, recesiunea economică declanșată de pandemia de coronavirus afectează perspectiva fiscală a României (Moody’s crede că economia românească va cunoaște un declin de 5% în 2020).

Anunţul Moody’s survine celui făcut săptămâna trecută de agenţia Fitch, care a prognozat că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020! În plus, Fitch a revizuit perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului Covid-19 asupra finanţelor publice în perioada următoare.

Autor

Citește și