Disputa dintre ministrul pentru Energie Răzvan Nicolescu și deputatul PSD Iulian Iancua apărut la discutarea Ordonanței de urgență 35/2014 care vizează creșterea trasparenței pe piața gazelor naturale din România.
„Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă același regim ca și centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus problema în România ca prețurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015. În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie, nr. 803, ANRE a publicat prețurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare care ține cont de prețurile la combustibil din anul 2013 și anul 2014. Niciodată nu s-a pus această problemă de a crește prețurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc”, a afirmat Nicolescu.
Iulian Iancu, ce deține și funcția de președinte al Comisiei de industrii, a replicat că este necesară amendarea Ordonanței 35 pentru a nu se ajunge la creșterea prețurilor la energie termică în 2015, iar intervenția ministrului delegat este „o intervenție mincinoasă”.
„Puțin mai înainte, prin vocea ministrului delegat, ați auzit că nu era nevoie de nicio intervenție legislativă întrucât, prin Monitorul Oficial, prețurile pentru energia termică pentru anul viitor erau deja stabilite de către ANRE și în consecință nu exista niciun risc de creștere de la 1 ianuarie 2015. Aș vrea să sancționez de la această tribună în modul cel mai dur o astfel de intervenție mincinoasă pentru că este o intervenție, pe de o parte, periculoasă, pe de altă parte, sfidează Parlamentul României. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postările domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul corupți, s-a terminat cu jaful”, a spus Iancu.
El a susținut că, prin amendarea ordonanței, se corectează această situație în urma căreia prețurile gazelor ar fi crescut cu 40%.
„Pentru că nu este de admis, vreau să vă spun că Monitorul Oficial, la care face referire, de la 1 ianuarie 2015 pune în pericol toți producătorii de energie termică pentru că, în acel Monitor Oficial, ANRE face analiza din ultimele 18 luni și ca atare stabilește un preț, dar trebuie să ia în calcul impactul de la 1 ianuarie, iar impactul de la 1 ianuarie, dacă nu intervenim astăzi, este de creștere a prețului gazelor cu 40%. De aceea, noi, astăzi, prin amendarea legii, ne adresăm consumatorului casnic, ne adresăm producătorului de energie termică și corectăm această situație, dând posibilitate consumatorilor casnici să aibă același regim nediscriminatoriu și în continuare. De aceea este important să avem o abordare sinceră transparentă și să evităm o abordare de distorsionare a adevărului”, a menționat Iancu.