„În acest moment, pe piața din România, procentul tranzacțiilor intermediate de un agent imobiliar este de doar 25%. Prin comparație, în Canada, 95% din trazacții se realizează prin intermedierea oferită de un agent imobiliar, iar în alte țări din Vestul Europei procentul ajunge la 65%”, a declarat, într-un comunicat, Răzvan Cuc, director regional al francizei de agenții imobiliare RE/MAX în România.
Diferența majoră este dată, cu precădere, de lipsa încrederii clienților în agenții imobiliari, dar și de faptul că, de foarte multe ori, clienții nu au primit un beneficiu major prin colaborarea cu un agent imobiliar.
Reprezentantul RE/MAX România mai susține că aceste probleme sunt generate în primul rând de lipsa unui set de norme care sa reglementeze această industrie, cât și de lipsa unei educații specifice în acest sens.
„Credem că și pe piața din România, ca și pe alte piețe europene, ar trebui să existe reprezentarea exclusivă prin care un agent imobiliar să reprezinte interesele unei singure părți – cumpărător sau vânzător. În acest fel acesta va gasi cele mai bune variante pentru partea pe care o reprezintă, iar clientul va fi mult mai mulțumit”, a adăugat Cuc.
RE/MAX România a încheiat anul 2014 cu doisprezece francize în șase orașe mari, iar în acest an compania se va concentra pe București și pe dezvoltarea rețelelor din orașe precum Timișoara, Iași și Constanța.