Prima pagină » Economic » Reacția Confederației Concordia după decizia CCR: „Acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile și veniturile publice”

Reacția Confederației Concordia după decizia CCR: „Acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile și veniturile publice”

Reacția Confederației Concordia după decizia CCR: „Acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile și veniturile publice”

Conducerea executivă a Confederației Patronale Concordia consideră că pachetul de măsuri fiscale, care, potrivit deciziei de miercuri a Curții Constituțională a României, respectă prevederile legii fundamentale, nu rezolvă cu totul problemele bugetare și face apel la dialog și transparență, implicit predictibilitate legislativă.

Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, a transmis, după ce CCR a decis că pachetul pentru care Guvernul României și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului este constituțional, că sistemul fiscal românesc rămâne cu probleme.

„Unele sectoare au câștigat o lună de predictibilitate”

„Deși constituțional conform decizie de astăzi a CCR, pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului la începutul lunii rămâne cu toate problemele pe care noi le-am semnalat. Așteptăm să vedem în ce măsura eficientizarea de cheltuieli și combaterea evaziunii fiscale, puse declarativ cap de afiș pentru acest pachet, se vor materializa cu adevărat sau rămânem doar cu creșterea taxării în economia privată. Unele sectoare au câștigat o lună de predictibilitate, nici pe departe suficientă. Rămâne foarte problematică decizia privind introducerea unei taxe pe cifra de afaceri (mai corect pe venituri) pentru companiile mari, ale cărei efecte nu vor întârzia să apară, ca și decizia de a crește salariul minim fără consultarea partenerilor sociali”, a transmis Radu Burnete.

CPC este confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri din Românie, reunind 16 industrii cheie pentru economia locală, peste 2200 de companii cu peste 330.000 de angajați, care au o contribuție totală de 26% din PIB.

„Sperăm într-un dialog constructiv de acum înainte cu coaliția de guvernare pentru că sistemul fiscal românesc rămâne cu probleme și este clar că acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile și veniturile publice. Sentimentul pe care ni-l transmit multe companii este că se așteaptă la alte măsuri fiscale dacă Guvernul nu reușește să corecteze traiectoria cheltuielilor și să crească semnificativ veniturile din zonele gri și negre ale economiei. Vedem că economia încetinește, pe de altă parte există niște oportunități extraordinare pentru România în următorii ani de care nu vom putea profita decât dacă mediul public și privat lucrează cu adevărat împreună, prin dialog și transparență”, este mesajul directorului executiv al Confederației Patronale Concordia.

Executivul și-a asumat răspunderea în fața Legislativului în ședința din 26 septembrie.

Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea Opoziţiei pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Astfel, acesta va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și