Reacția lui Ponta după ce a aflat salariul directorului Poștei
Premierul Victor Ponta spune că a fost deranjat de faptul că directorul Poștei Române are un salariu mult prea mare și că astfel de remunerații ar trebui limitate la cel mult de șase ori peste salariul mediu, după ce MEDIAFAX a anunțat că șeful Poștei primește anual între 72.000 euro-132.000 euro.
Șeful Guvernului a declarat, în ședința Cabinetului, că a discutat cu ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, despre această problemă.
„M-a deranjat foarte tare să văd că la Poșta Română directorul general are în continuare salarii de genul pe care le-am criticat. Am discutat cu ministrul Nica – directorul general are un salariu stabilit în baza Ordonanței 119/2011 a Guvernului Boc privind guvernanța corporatistă și, de altfel, cam aceleași salarii le au și directorul general de la Tarom, de la CFR Infrastructură, de la toate societățile unde punem manageri privați”, le-a spus Ponta miniștrilor prezenți la ședința săptămânală a Guvernului.
Premierul a precizat faptul că managerii companiilor trebuie să aibă un salariu motivant pentru a avea performanță, dar a apreciat că acesta trebuie să se situeze la un nivel corect.
„Sigur că nu poți să-l plătești cu un salariu ca la stat și să ceri performanțe ca-n privați, dar diferențele sunt mult prea mari și, mai ales, sunt mult prea mari când vorbim de companii unde oamenii suferă reduceri de salarii, iar conducerea, așa cum e ea pusă pe baza ordonanței aprobate de Guvernul Boc, are totuși salarii mult prea mari”, a spus Ponta.
Șeful Executivului le-a mai spus miniștrilor de Finanțe și Bugetului că i se pare rezonabil modelul aplicat de Polonia pentru limitarea salariilor în guvernanța corporatistă.
„Domnul Nica, în urma solicitării mele, a venit și cu această idee și cred că modelul aplicat în Polonia pentru salariile în guvernanța corporatistă -să nu poată fi de șase ori mai mari decât salariul mediu din ramură, asta e exact legea poloneză – cred că reprezintă o soluție mult mai corectă și, dacă va fi cazul, prin ordonanță adoptăm”, a spus premierul.
El a insistat asupra faptului că un manager privat are un salariu „bun, foarte bun chiar”, peste nivelul îndemnizațiilor primului-ministru sau ale miniștrilor, dar că el consideră că totuși „e prea mult” și le-a cerut membrilor Cabinetului să analizeze în perioada următoare nivelul de salarizare al personalului din subordine.
„Să ne uităm din nou la faptul că sunt prea mulți angajați în instituțiile noastre care au salarii mult mai mari decât noi. Ideea e nu să le mărim pe ale noastre, ideea este că nimeni nu mai înțelege. Deci, nu e bine să fii ministru sau secretar de stat, dacă vrei să câștigi mai mulți bani trebuie să ai o altă funcție, nu cea de ministru, adică cea care presupune luarea deciziilor, care presupune că sunteți de dimineața până seara și noaptea în prima linie a mass-media și că până la urmă răspundeți pentru decizii”, a mai spus premierul.
Agenția MEDIAFAX a anunțat, marți, că directorul general al Poștei Române, Ion Smeeianu, are o remunerație lunară netă cuprinsă între 6.000 de euro și 11.000 de euro, rezultând un câștig anual plasat între 72.000 de euro și 132.000 de euro, conform unor hotărâri AGA ale companiei, unde statul deține 75% din acțiuni.
„Se aprobă, în unanimitate, stabilirea remunerației lunare nete a directorului general al Companiei Naționale Poșta Română, în cuantum cuprins între 5.000 euro/lună – 10.000 euro/lună”, se arată într-o hotărâre a acționarilor din decembrie 2012.
Alte două hotărâri AGA stabilesc clauzele contractuale cuprinse în contractul de mandat încheiat cu directorul general, precum și remunerația membrilor Consiliului de Administrație, din care face parte și Smeeianu, în sumă netă de 1.000 de euro lunar.
Remunerația directorului general aprobată în luna decembrie depășește cu mult valorile din contractul de mandat stabilite pentru 2011 și 2012.
O hotărâre de guvern publicată în luna august a anului trecut, prin care a fost aprobat bugetul Poștei pentru 2012, prevede la capitolul de cheltuieli „contract de mandat (inclusiv contribuțiile aferente)” suma de 114.000 lei (26.000 de euro, la cursul de schimb actual), de la 103.000 lei (23.600 euro) în 2011.
Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.
Acționarii operatorului sunt Ministerul Comunicațiilor, cu o participație de 75%, și Fondul Proprietatea, care deține 25% din capital.
În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.
În intervalul 2009-2011, pierderile companiei au cumulat 485,5 milioane de lei (peste 110 milioane de euro).
Poșta Română a înregistrat profit ultima oară în 2008, când a raportat un câștig net de 32.793 lei la afaceri de 1,4 miliarde de lei.
La finele anului 2011, operatorul poștal de stat avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.
Compania va fi privatizată în cursul acestui an, ofertele urmând să fie deschise în data de 11 aprilie.