Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consideră că decizia președintelui de a trimite spre reexaminarea Parlamentului legea care impune unei categorii de prosumatori să cumpere capacități de stocare a energiei se încadrează în prerogativele constituționale ale șefului statului.
Sebastian Burduja și-a declarat convingerea că șeful statului a făcut o analiză a legii adoptate de Parlament și pe care o trimite spre reexaminare, din perspectiva constituționalității, a formei textului de lege, dar și a fondului, pe oportunitate, așa cum îi permite Constituția, anterior promulgării.
„Am văzut declarația dânsului, deci acum este mingea înapoi la Parlament, să se uite cu atenție la prevederile legislative. Sigur că, principial vorbind, atunci când impui o obligație, trebuie să pui la dispoziție și un instrument de sprijin pentru românii care și-au montat deja panouri, să aibă un instrument la care să poată apela pentru montarea acestor baterii”, a spus ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a dat asigurări că din această perspectivă, Ministerul Energiei va face tot posibilul pentru susținerea demersului, dar a amintit că instituția se adresează consumatorilor non-casnici, pentru consumatorii casnici fiind responsabil Ministerul Mediului. „Ministrul Fechet a un ministru foarte bun, sunt convins că va găsi soluțiile necesare prin Casa Verde sau un program similar, astfel încât să susțină îndeplinirea acestei obligații legale până în 2027, dacă legea va fi menținută în forma actuală”, a declarat ministrul Energiei, miercuri, în cadrul unei scurte conferințe de presă după ședința convocată cu toți producătorii.
Potrivit lui Sebastian Burduja, capacitatea de stocare la finalul anului este estimată să ajungă undeva la 100 de megawați în baterii.
„Până la finalul anului viitor, implementând apelul pe care eu împreună cu echipa mea am reușit să-l salvăm din PNRR, vom avea probabil spre 1800 de megawați în baterii. Va fi un salt important în sistemul energetic național”, a spus ministrul.
Acesta a explicat și cum a salvat apelul, care era propus să nu mai fie derulat și împreună cu Comisia Europeană a reușit să-l reia.
„Astăzi am spus colegilor ca toate echipele de evaluare disponibile să se concentreze pe acest apel, astfel încât în două săptămâni să terminăm de evalua peste 80 de proiecte și undeva în jurul datei de 5 august să putem deja să semnăm contractele. Partea bună cu aceste proiecte – ele nu sunt la fel de complicate precum o nouă centrală pe gaz sau alte tipuri de investiții de acest fel – deci, în șase luni, un an de zile se pot duce la îndeplinire. Și sunt convins că având acest sprijin din PNRR, având 300 de milioane de euro din fonduri pentru modernizare, într-un an, doi ani de zile vom avea o capacitate de stocare suficientă să acomodeze nu doar ce avem acum capacități de producție de energie intermitentă, regenerabilă, ci și ce se va pune în funcțiune în viitor”, a precizat ministrul.
Șeful statului a transmis, miercuri, printr-o declarație de presă publicată pe site-un Administrației Prezidențiale, că a decis să trimită spre reexaminare Parlamentului legea adoptată recent care le impune unora dintre cei care produc energie din surse regenerabile să o stocheze.
Președintele a decis, detaliind argumentele sale, să solicite Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.
Legea adoptată de aleși obligă persoanele care dețin sau vor să dețină panouri fotovoltaice cu o putere instalată de până la 400 de kilowați, sunt obligate să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice.Potrivit președintelui, noile prevederi ale legii, deși necesare pe fond, sunt inoportune și inaplicabile în forma în care sunt reglementate.
„Încurajez Parlamentul să identifice acele soluții legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziționarea de capacități de stocare a energiei electrice. Totodată, pot fi incluse în legislație și prevederi complementare, precum instituirea de programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau de măsuri care țin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu cadă preponderent pe umerii oamenilor”, se arată în declarația publicată pe site-ul Administrației Prezidențiale.