Reacția pieței după modificările adoptate de Guvern. „Măsurile luate peste noapte agravează criza din sectorul energetic și vulnerabilizează suplimentar clienții finali”

Reacția pieței după modificările adoptate de Guvern. „Măsurile luate peste noapte agravează criza din sectorul energetic și vulnerabilizează suplimentar clienții finali”
Sursa foto: ANRE - caracter ilustrativ
Publicat: 02/09/2022, 17:58
Actualizat: 02/09/2022, 18:19

Cele mai mari companii de pe piața energiei electrice și gazelor naturale – de pe întregul lanț, atât publice, cât și private – și-au exprimat, vineri, îngrijorările cu privire la noul act normativ, adoptat joi de Guvern, menit să regleze prețurile în cadrul schemei de ajutor a statului în contextul creșterii facturilor.

În două comunicate de presă comune ale asociațiilor reprezentative, companiile din energie au transmis punctele de vedere cu privire la modificările Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, adoptate joi de Executiv. Este vorba de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și Asociației Centrul Român al Energiei.

Potrivit premierului, prin prisma noii OUG, 98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze. Guvernul a extins și perioada de valabilitate a acestei noi OUG, fiind valabilă până la 31 august 2023.

Clienţii casnici al căror consum mediu lunar a fost între 100,01 şi 300 kWh sunt încurajaţi să facă economie.

ACUE: Stabilirea prețului mediu de decontare pentru furnizorii de energie electrică este o prevedere neconstituțională

Federația ACUE a transmis că, după luni de inacțiune, măsurile luate peste noapte agravează criza din sectorul energetic și vulnerabilizează suplimentar clienții finali:

Potrivit ACUE, stabilirea prețului mediu de decontare pentru furnizorii de energie electrică este o prevedere neconstituțională, contrară legislației europene și naționale.

În plus, implementarea noilor măsuri nu se poate face de pe o zi pe alta, ci numai după un interval de minimum 30 de zile. Se facturează „pe firul apei”, zilnic, nu la final de lună calendaristică.

Schema de sprijin se prelungește până la 31 august 2023, dar nu există în documentele publicate de autorități niciun studiu de impact bugetar și nici garanția alocărilor bugetare și nu este propusă nicio soluție imediată pentru asigurarea energiei necesare funcționării rețelelor de distribuție, a transmis ACUE.

Comunicatul ACUE:

„Modificările OUG 27/2022, în forma publicată, vor duce la deteriorarea semnificativă a situației financiare a operatorilor economici din zona de furnizare și distribuție a energiei, întrucât le impune pierderi financiare și economice semnificative, nerecunoscute prin modalitatea de rambursare sau în tariful de distribuție.

Activitatea de furnizare și distribuție înregistrează deja pierderi de sute de milioane de euro, ca efect al legislației în vigoare. Ignorarea costurilor reale contravine principiilor constituționale, legislației europene și naționale în domeniu.

Valoarea prețului mediu ponderat de decontare a energiei electrice a fost stabilită netransparent și sub prețurile din piață, înregistrate pe platformele de tranzacționare și evidențiate în rapoartele OPCOM. Autoritățile au vizibilitate totală în ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața angro de energie electrică, dar nu au arătat niciun calcul care să susțină valorile incluse în noile reglementări. Realitatea este cu totul alta, iar autoritățile știu care este nivelul de preț la care s-au făcut deja achiziții. ACUE consideră că este o decizie cinică, expresia unei lipse de considerație față de mediul de afaceri.

„Nu se pot impune pierderi ca efect al legislației. Orice intervenție în formarea prețurilor nu trebuie să aibă drept rezultat costuri suplimentare pentru participanții la piață, într-un mod discriminatoriu. Astfel de decizii trebuie să fie clar definite, transparente, verificabile și nediscriminatorii”, spune Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.

Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie

După luni de creștere accelerată a prețurilor pe piața angro, perioadă în care autoritățile au asistat în mod pasiv, peste noapte, a fost stabilit un preț maxim pentru decontarea sprijinului acordat consumatorilor de energie electrică, sub prețul pieței și sub costul achitat de furnizori.

Federația ACUE înțelege nevoia introducerii unor mecanisme de control, care să asigure evitarea unor derapaje nepotrivite pe lanțul valoric al sectorului energetic, dar aceste măsuri trebuie să fie în limitele constituționale, aliniate cu legislația din domeniul energetic și calibrate în funcție de rolul și provocările fiecărui sector din domeniul energetic.

Cu toată responsabilitatea, ne simțim datori să atragem atenția asupra riscului ca, în situația foarte probabilă în care unii furnizori de energie electrică vor ajunge în imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile de serviciu public, mecanismele specifice de furnizor de ultimă instanță să nu mai funcționeze efectiv și eficient.

Preluarea unui portofoliu foarte mare de clienți de către ceilalți operatori desemnați nu va fi posibilă, având în vedere situația financiară precară a tuturor furnizorilor de energie și faptul că lipsa de lichiditate nu o să permită achiziții suplimentare de energie electrică, la prețurile actuale de pe piața angro.

În același timp, pentru activitatea de distribuție de energie, soluțiile adoptate vin cu o întârziere de 6 luni și adresează parțial situația critică în care au ajuns operatorii de distribuție. Pentru perioada în care s-a decis înghețarea tarifelor se corectează soluția capitalizării diferențelor de cost prin “activ reglementat”, care să fie recunoscut ulterior de-a lungul unei perioade de 5 ani, dar nu este propusă nicio soluție imediată pentru asigurarea energiei necesare funcționării rețelelor de distribuție.

ACUE solicită o revizuire a noilor modificări pentru a se evita blocajul total al pieței și discontinutăți în alimentarea cu energie a clienților. Face un nou apel la responsabilitate și la o colaborare autentică între autorități și industrie pentru analiza comună a datelor și asumarea unor decizii corecte. Situația este critică, mult prea serioasă și afectează în mod direct continuitatea serviciilor de furnizare și distribuție.”

ACUE are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, cu un număr total de 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Membrii ACUE reprezintă 56,4% din ansamblul pieței de utilități din energie electrică și, respectiv 89,9% din totalul pieței de gaz:

  • CEZ România
  • E.ON România
  • Societatea Energetică Electrica SA
  • ENEL România
  • ENGIE România
  • GAZ EST

Centrul Român al Energiei: „Estimăm că aplicarea ordonanței va produce disfuncționalități grave și ireversibile”

Și Asociația Centrul Român al Energiei, printr-un comunicat semnat de președintele Corneliu Bodea, a transmis vineri îngrijorările cu privire la adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piață de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul energiei.

Comunicatul Asociației Centrul Român al Energiei:

„Asociația Centrul Român al Energiei, prin membrii săi, principalele companii din sectoarele producției, transportului și distribuției de energie, serviciilor energetice, își exprimă îngrijorarea privind efectele pe care ORDONANȚA le va avea în întreagă piață de energie.

Regretăm lipsa de comunicare și consultare autentică cu reprezentanții industriei energetice, atât mediul de afaceri cât și mediul asociativ. Estimăm că aplicarea ORDONANȚEI va produce disfuncționalități grave și ireversibile la nivelul pieței de energie și implicit riscuri privind securitatea energetică și a competitivității economice a României.

Nu în ultimul rând, observăm cu surprindere îndepărtarea de principiile și planurile enunțate de Comisia Europeană, privind direcțiile legislative ale pieței interne de energie (ex. Directiva 944/2019, Regulamentul 943/2019), setul de soluții cu privire la soluționarea prezenței crize energetice, și însăși principiile de baza ale funcționarii mediului de afaceri.

Asociația Centrul Român al Energiei, având membri pe întreg lanțul de valoare al sectorului energetic național, atât entități private cât și de stat, poate reprezenta o sursă credibilă, echidistantă și competență de dialog. Scopul unui dialog corect este identificarea problemelor concrete ale sectorului energetic și efectelor de cascadă în economie.

Totodată, Centrul Român al Energiei își afirmă constant disponibilitatea de a se implică activ prin recomandări și elaborare de măsuri generale și specifice pentru asigurarea securității energetice, a continuității cu alimentare cu energie la prețuri suportabile pentru consumatorii finali.”

Membrii Asociatia Centrul Roman al Energiei

  • Complexul Energetic Oltenia
  • Societatea Energetica Electrica
  • Transelectrica
  • ADREM
  • CEZ ROMANIA
  • ROMGAZ
  • E.ON Romania
  • ENGIE
  • ENEL
  • ENERGOBIT
  • ECRO
  • ELECTROALFA
  • TRANSGAZ
  • EXIMPROD
  • ELECON
  • SIMEC
  • HIDROELECTRICA
  • KazMunayGas International
  • Petrouzinex
  • Comranado
  • OMV Petrom
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar