Reacție nervoasă a lui Tim Cook, când a fost întrebat dacă Apple evită plata taxelor în SUA
Remarcile lui Cook la emisiunea 60 Minutes de la postul CBS au fost făcute pe fondul dezbaterilor din SUA legate de practicile marilor companii de a evita plata taxelor prin tehnici precum „acordurile de inversare”, cu ajutorul cărora își transferă domiciliile fiscale în alte țări.
Producătorul iPhone economisește taxe de miliarde de dolari prin intermediul subsidiarelor din Irlanda, unde declară majoritatea profiturilor obținute în străinătate.
„Apple plătește până la ultimul dolar datorat fiscului”, a afirmat Cook în timpul emisiunii de la CBS.
Cook a arătat că repatrierea profiturilor în Statele Unite ar costa 40% din acestea.
„Nu cred că ar fi un lucru rezonabil”, a spus șeful Apple.
O comisie a Senatului american a investigat strategiile fiscale ale Apple și a constat că doar în 2012 compania a evitat plata a 9 miliarde de dolari fiscului american, printr-o strategie care a implicat trei divizii offshore care nu au un domiciliu fiscal identificabil.
Biroul de presă al comisiei din Senat nu a răspuns solicitărilor de a comenta remarcile lui Cook.
Apple deține profituri offshore în valoare de 181,1 miliarde de dolari, mai mult decât oricare altă companie americană și ar datora taxe estimate la 59,2 miliarde de dolari dacă ar încerca să repatrieze banii în Statele Unite, potrivit unei analize recente bazate pe documentele disponibile la Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC).
Actualul cod fiscal a fost conceput pentru era industrială nu pentru cea digitală, a arătat Cook.
„Are un efect advers. Este groaznic pentru America. Ar fi trebuit modificat cu mulți ani în urmă”, a spus șeful Apple.
Rebecca Lester, profesor de contabilitate la Stanford Graduate School of Business, consideră că limbajul colorat al lui Cook ar reflecta frustrarea provocată de lipsa de progrese la Washington în reformarea sistemului fiscal.