Prima pagină » Economic » Reacții dure ale angajaților Hidroserv Porțile de Fier la întâlnirea cu administratorul judiciar

Reacții dure ale angajaților Hidroserv Porțile de Fier la întâlnirea cu administratorul judiciar

Reacții dure ale angajaților Hidroserv Porțile de Fier la întâlnirea cu administratorul judiciar
Zeci de angajați ai Hidroserv Porțile de Fier s-au manifestat zgomotos, sâmbătă, la întâlnirea cu administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza, nemulțumiți că nu au fost lăsați să participe la discuțiile programate cu acesta, în cele din urmă fiind lăsați să asiste liderii de sindicat.

Zeci de angajați ai Hidroserv Porțile de Fier s-au manifestat zgomotos, sâmbătă, la întâlnirea cu administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza, nemulțumiți că nu au fost lăsați să participe la discuțiile programate cu acesta, în cele din urmă fiind lăsați să asiste liderii de sindicat.

Întâlnirea programată pentru sâmbătă între angajații Hidroelectrica Porțile de Fier și administratorul judiciar Remus Borza a fost organizată la sediul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare din Drobeta Turnu Severin, dar au venit și zeci de angajați ai Hidroserv Porțile de Fier, curioși să afle care este soarta locurilor lor de muncă, în condițiile în care au fost anunțate disponibilizări la toate cele opt unități Hidroserv din țară, transmite corespondentul MEDIAFAX..

„Suntem Sindicatul Porțile de Fier și ni se interzice dreptul legal de a participa la discuții. Domnul Borza a pus angajații să nu mi se dea voie să intru în sală. Am fost amenințat că nu am voie să intru în sală”, a spus președintele Sindicatului Porțile de Fier, Cristinel Popescu.

„Am intrat cu ceilalți colegi și am fost dat afară. Mi-au spus că nu sunt pe listă. Voiam să vedem și noi soarta noastră, a tuturor”, a declarat un alt bărbat care a încercat să intre în sala unde urma să aibă loc întâlnirea.

„Nu poți să intri în sală pentru că totul este regizat și trebuie să îl aplaude pe Borza, cel care a distrus sistemul energetic și sistemul hidro din România”, a strigat, revoltat, un alt angajat Hidroserv.

În cele din urmă, la discuțiile cu Remus Borza a fost primit liderul Sindicatului Porțile de Fier, ceilalți angajați fiind lăsați să aștepte afară, Remus Borza explicând că întâlnirea era programată cu angajații Hidroelectrica Porțile de Fier, și nu cu cei ai Hidroserv.

După mai bine de trei ore de discuții, Remus Borza le-a transmis angajaților Hidroserv că „soarta este în mâinile dânșilor”, fiind nevoie de restructurări în condițiile în care vor să devină o unitate competitivă.

„Trebuie să înțeleagă Hidroservurile că este momentul să se restructureze ca să devină competitivi, pentru că altminteri o bună parte din lucrările noastre, de la 1 aprilie, le vom scoate la licitație și este evident că Hidroserviurile sau Hidroservul nou nu va avea șanse să ia lucrări la Hidroelectrica. Soarta este în mâinile dânșilor, dar în același timp nu pot accepta ca la Hidroserv Porțile de Fier să am 581 de angajați și la Sucursala Porțile de Fier Hidroelectrica să am 442 de salariați. Hidroelectrica urmărește să obțină costuri rezonabile, servicii de calitate în niște proceduri transparente. Să terminăm odată cu această politică a încredințării directe care nu stimulează și nu motivează contractorii sau prestatorii de servicii”, a afirmat Borza.

Remus Borza a mai explicat că bugetul acordat de Hidroelectrica pentru mentenanța oferită de Hidroserv Porțile de Fier este de 35 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile bugetate de Hidroserv se ridică la 72 de milioane de lei, iar diferența trebuie acoperită din alte contracte.

„Mira-m-aș ca de la 35 de milioane de lei si până la 72 milioane de lei va contracta alte lucrări câtă vreme timp de zece ani unicul beneficiar al Hidroserv Porțile de Fier a fost Hidroelectrica. Asta este similar pentru toate Hidroservurile, ponderea cifrei de afaceri a fost între 99 și 100% și iarăși este inacceptabil mai ales la Hidroserv Porțile de Fier ca cheltuiala cu salariații să reprezinte 60% din total cifră de afaceri”, a spus Borza.

Administratorul judiciar a explicat că în cele 16 agregate de la Hidroelectrica Porțile de Fier I și II s-au investit 500 de milioane de euro pentru retehnologizare, iar cu cât cheltuiala cu retehnologizarea crește, cu atât ar trebui să scadă cheltuiala cu mentenanța, de care se ocupă Hidroserv Porțile de Fier, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Hidroserv Porțile de Fier a primit doar 35 de milioane de lei pentru mentenanță.

„Cele 16 agresate retehnologizate și care ne-au costat o căciulă de bani înseamnă ca efect al retehnologizării o dependență mult mai mică, spre 0 în primii ani, pe servicii de mentenanță”, a mai spus Borza.

În final, administratorul judiciar al Hidroelectrica a arătat că, pentru a rezista, cele opt unități Hidroserv din țară trebuie să fuzioneze într-unul singur, să reducă personalul de la 2.500 de angajați la 1.800 și să-și extindă obiectul de activitate la lucrări de o complexitate mai mare, să intre pe partea de construcții hidrotehnice care în mod tradițional se duceau în ultimii 20 de ani către Hidroconstrucția sau Construcții Hidrotehnice Iași, să preia și lucrări de montaj echipamente care în ultimii ani erau executate de Energomontaj, să intre pe partea de automatizări care sunt făcute de Romelectro, să intre și pe faza de proiectare și studii de prefezabilitate.

„Nimeni nu are interes ca Hidroserv să dispară. Hidroelectrica are nevoie de o societate specializată în astfel de servicii, de mentenanță și de lucrări colective, dar dimensionată corect. Deci nu la 2.500, ci la 1.800, maximum la 2.000 de salariați și cu un management unitar. (…) Le creez premize, oportunități, pe de o parte, de a crește cifra de afaceri, de a o dubla cu condiția ca ei să manifeste voință și dorință de a munci. Vorba aia: Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în straiță. Nimeni nu vrea să decimeze cele opt Hidroservuri. Le dăm câte o felie importantă de tort din lucrări pe care în mod tradițional le executăm cu terții și de ce nu le-am executa cu propria noastră societate de mentenanță la care suntem unic acționar”, a conchis Borza.

Citește și