Prima pagină » Economic » Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă se fac cu bani din China. Ce bancă investește peste 6 miliarde de euro

Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă se fac cu bani din China. Ce bancă investește peste 6 miliarde de euro

Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă se fac cu bani din China. Ce bancă investește peste 6 miliarde de euro
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, după o întrevedere cu președintele Băncii Industriale și Comerciale din China, că această instituție bancară a decis să susțină financiar proiectul de investiții pentru realizarea reatoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

„Președintele Băncii Industriale și Comerciale din China a prezentat interesul foarte clar și decizia conducerii băncii de a susține finaciar proiectele de investiții convenite de cele două guverne, respectiv proiectul de investiții pentru realizarea reatoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavdă și proiectele de investiții în celelalte capacități de producție de energie care sunt în negocieri foarte avansate”, a spus Dragnea.

El a arătat că discuțiile se poartă referitor la folosirea tehnologiei canadiene la cele două reactoare, având în vedere că întreg sistemul din România este construit pe această tehnologie.

Nuclearelectrica are în prezent două reactoare nucleare în funcțiune cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Construirea a două noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro. Proiectul a început în 2006, cu parteneri europeni, care s-au retras din proiect invocând inclusiv implicarea Chinei în proiect, situație considerată de unii investitori „incompatibilă” cu evalurile inițiale.

Totodată, potrivit vicepremierului, banca chineză va finanța și proiectele privind celelalte hidrocentrale aflate în discuție, precum cea de la Tarnița, precum și un proiect privind realizarea unui parc eolian.

Ideea construcției hidrocentralei de la Tarnița datează din timpul regimului comunist, iar investiția este evaluată la 1,1 miliarde de euro.

Dragnea a menþionat că președintele băncii chineze a prezentat și decizia fermă de a susține investiția în infrastructura feroviară din România, în special trenul de mare viteză.

Potrivit lui Dragnea, banca chineză analizează atent posibilitatea de a deschide o filială și în România.

„Finanțând proiecte care însumează valori extrem de mari, poate peste 10 miliarde euro, banca analizează posibilitatea de a deschide o filială în România. Au o filială în Polonia”, a spus Dragnea.

Întrebat cum își vor recupera chinezii banii investiți în România, el a arătat că acest lucru face parte din detaliile de negociere.

„Principiul e win-win. Noi câștigăm comenzi în industria românească, locuri de muncă, și dacă toate aceste proiecte se realizează, vorbim de mii și mii de locuri de muncă; numai la Cernavodă putem vorbi de opt-nouă mii de locuri de muncă directe, venituri în plus la buget, consolidarea independenței energetice a României”, a precizat Dragnea.

El a mai spus că Banca Industrială și Comercială din China are active financiare de 3,2 trilioane de dolari, instituția bancară, cu filiale în peste 40 de țări din lume, finanțând marile investiții pe care companiile chinezești le fac și în China, dar și în lume.

Citește și