RECESIUNE. Din păcate, vestea se confirmă. Anunțul a fost făcut de o mare bancă din zona Mării Negre. Când vine criza financiară
Președintele Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), Dmitry Pankin, a declarat că, în a doua jumătate a acestui an sau anul viitor, ne vom confrunta cu o criză financiară și a adăugat că, în prezent, ne aflăm la începutul unei recesiuni globale.
„Este clar faptul că scăderea activității economice, închiderea magazinelor și fabricilor, eliminarea aproape completă a serviciilor de turism, ospitalitate și transport vor avea un impact puternic asupra economiei și vor deteriora atât finanțele publice, cât și starea financiară corporativă. Ca urmare, este posibil să ne confruntăm, în a doua jumătate a acestui an sau anul viitor, cu o criză financiară. Activitatea economică este mai ușor de oprit decât de reconfigurat și repornit. Va fi nevoie de timp”, susține șeful BSTDB.
Printr-un document de poziție, reprezentantul băncii a mai spus că aceasta este probabil cea mai puternică contracție economică din istorie, de la Marea Depresiune (1929 – 1933).
„Recuperarea depinde de cât va dura perioada de blocaj, de ce daune va provoca lanțurilor de aprovizionare și finanțelor publice și de efectul pe termen scurt sau lung a reducerii cererii consumatorilor. Dacă pandemia se va retrage până la finalul lunii iunie, sunt șanse bune pentu o recuperare rapidă, însemnând ca activitatea economică și financiară să revină la normal în următoarele 12 luni”, a mărturisit bancherul.
Potrivit precizărilor sale, în SUA, Deutsche Bank estimează o scădere a PIB-ului în trimestrul II de aproximativ 13%, iar secretarul Trezoreriei, domnul Mnuchin (n.r. – Steven Mnuchin), se așteaptă la o creștere a ratei șomajului de până la 20%. În UE, situația este chiar mai accentuată, având în vedere anunțurile de închidere ale fabricilor Fiat și Volkswagen, ceea ce afectează mii de furnizori. Aceste închideri se adaugă unei economii a serviciilor deja prăbușită”, a mai declarat Dmitry Pankin.
El susține că dacă „pandemia coronavirusului se va rezolva rapid cu minimum de suferință umană”, partea pozitivă va fi că „tot excesul de lichiditate de pe piață va fi eliminat”.
„Așadar, vom putea vorbi despre un nou început, fără povara dezechilibrelor care au amenințat sectorul financiar. Acesta poate fi începutul unui ciclu nou de reconstrucție, creștere și dezvoltare”, afirmă oficialul BSTDB.
„Nu suntem de pe altă planetă, imuni și plini de resurse”
Întrebat fiind de specialiști cum își desfășoară activitatea instituțiile financiare internaționale (IFI) în noul context și care le sunt prioritățile, bancherul a replicat că, dacă mandatul le permite și în funcție și de propriile capacități, „instituțiile financiare internaționale (IFI) încearcă în primul rând să își servească în continuare clienții și, în al doilea rând, să adopte măsuri excepționale destinate sprijinirii IMM-urilor, autorităților medicale, producătorilor de echipamente medicale și medicamente, companiilor de utilități și altele din aceste domenii pentru a susține eforturile guvernelor de a-i proteja pe cei mai vulnerabili”.
„Trebuie să recunoaștem că un astfel de șoc brusc și intens afectează pe toată lumea, inclusiv IFI-urile, care trebuie, de asemenea, să pună pe primul plan sănătatea și siguranța propriilor angajați, să protejeze interesele acționarilor și să asigure continuitatea activității în condițiile financiare globale dificile. Nu suntem de pe altă planetă, imuni și plini de resurse care pot salva lumea în mod facil. Aceasta este o criză care ne afectează pe toți”, a conchis acesta.
Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) este o instituție financiară internațională înființată de 11 state din zona Mării Negre: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina. Sediul central este în Salonic, Grecia.
Banca sprijină dezvoltarea economică și cooperarea regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capitaluri și garanții pentru proiecte și prin finanțări comerciale în sectoarele publice și private din țările membre.
Capitalul autorizat al Băncii este de 3,45 miliarde de euro.
BSTDB beneficiază de un rating pe termen lung “A-” acordat de Standard and Poor’s (S&P) şi “A2” acordat de Moody’s.
Sursă foto: BSTDB