Recomandări ANPC pentru românii care fac cumpărături de sărbători: Nu salvaţi detaliile bancare pe telefon, evitați plățile prin transfer bancar

Publicat: 18 12. 2024, 19:34

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut o serie de recomandări pentru ca românii să efectueze cumpărături online în siguranţă. ANPC a avertizat și asupra riscurilor asociate cumpărăturilor online, cu ocazia sărbătorile de iarnă.

Iată cele mai importante recomandări:

  • Consumatorii au dreptul de a fi informaţi, înainte de a cumpăra online;
  • Cumpărătorii trebuie să verifice identitatea vânzătorului;
  • Verifică dacă reducerea este reală;
  • ANPC mai recomandă cumpărătorilor să aleagă o metodă de plată sigură;

Cumpărătorii sunt sfătuiți să evite transferul bancar

Consumatorii au dreptul să se retragă din contract, în 14 zile, fără vreo explicaţie şi fără a suferi penalităţi. Pentru clienții care fac cumpărături online, ANPC îi sfătuiește să se asigure că au o conexiune la internet securizată şi să nu îşi salveze detaliile bancare pe telefonul mobil, computer sau pe orice platformă de cumpărături.

„Comercianţii care vând produse şi servicii online trebuie să vă ofere informaţii esenţiale care vă pot ajuta să luaţi decizia cea mai potrivită: date privind identitatea şi modalităţile de contact ale vânzătorului, caracteristicile esenţiale ale produsului sau serviciului, preţul cu toate taxele incluse, modalităţi de plată şi de livrare, dreptul de retragere, garanţii şi altele. Dacă plătiţi online, asiguraţi-vă că aveţi o conexiune la internet securizată. Asiguraţi-vă că adresa site-ului este marcată cu «https» şi simbolul lacătului închis. Nu salvaţi detaliile dumneavoastră bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături. Setaţi o sumă maximă pentru plăţile unice pentru cardul dumneavoastră de credit. Evitaţi plăţile prin transfer bancar. Folosiţi-vă de garanţia legală”, a transmis ANPC.

Consumatorii beneficiază de o garanţie legală de conformitate, de minimum doi ani, pentru toate bunurile noi sau folosite (mobilier, maşină, calculator, electrocasnice etc.) achiziţionate de la un vânzător cu sediul în România sau în Uniunea Europeană. Garanția se aplică și la produsele digitale, serviciile şi conţinutul digital.  ANPC a afișat și o serie de recomandări privind cadourile oferite celor mici, în special jucăriile zgomotoase și cu baterii.

 

 


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: ANPC: Atenție la REDUCERILE FALSE de SĂRBĂTORI! Ce trebuie să verifice cumpărătorii