Prima pagină » Economic » RECTIFICAREA BUGETARĂ: Creștere economică de circa 1%, PIB recalculat în sus, bani pentru primari

RECTIFICAREA BUGETARĂ: Creștere economică de circa 1%, PIB recalculat în sus, bani pentru primari

RECTIFICAREA BUGETARĂ: Creștere economică de circa 1%, PIB recalculat în sus, bani pentru primari
Românii vor simți din plin...

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard lei, prin scăderi la TVA, sume primite de la UE în contul plăților efectuate, impozit pe venit și salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achiziții și subvenții agricole.

Scăderea de venituri obținute din taxa pe valoarea adăugată, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezultă și din alocări suplimentare, de circa un miliard lei din această sursă, către bugetele locale, conform proiectului celei de-a doua rectificări bugetare din acest an.

Veniturile bugetului de stat sunt astfel prognozate în scădere cu 1.095 milioane lei, prin scăderi la sume obținute din taxa pe valoarea adăugată (un minus de 1,3 miliarde lei, din care un miliard lei vor reprezenta însă alocări suplimentare către bugetele locale pentru programul Cornul și Laptele, învățământul special, drepturi salariale câștigate în instanță, clasa pregătitoare în școli, asistenții persoanelor cu handicap, furnizarea energiei termice pentru populație și achitarea de arierate), sume primite de la UE în contul plăților efectuate (un minus de 1,47 miliarde lei), la impozitul pe venit și salarii (un minus de 103,5 milioane lei) și la venituri din capital (un minus de 100 milioane lei). Pentru arierate, banii vor fi alocați autorităților locale în două tranșe, respectiv până la 10 decembrie (pentru administrații care nu pot acoperi drepturile salariale din venituri proprii) și după această dată.

Principalele venituri ale bugetului de stat care se majorează rezultă din accize (210 milioane lei), închirierea benzilor de frecvență 4G (908,2 milioane lei), venituri nefiscale (685,7 milioane lei reprezentând în principal vărsăminte din venitul net al Băncii Naționale a României), alte impozite pe profit, venit și câștiguri din capital de la persoane juridice (90 milioane lei).

Cheltuielile de personal de la bugetul de stat cresc cu 59,8 milioane lei, cheltuielile cu bunurile și serviciile sunt majorate cu 98,6 milioane lei, iar cheltuielile cu subvențiile agricole sunt ridicate cu 143 milioane lei, la care se adaugă 257 milioane lei pentru plăți naționale directe în sectorul vegetal. O sumă de 450 milioane lei va fi alocată județelor „după o metodologie” aprobată de ministrul Finanțelor pentru achitarea plăților restante. Cele mai mari sume vor fi acordate județelor Bacău, Bihor, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Vrancea.

Pentru datoriile spitalelor, cu termen de plată mai vechi de 90 zile, vor fi alocate 147 milioane lei.

Fondurile de rezervă se diminuează cu 109,6 milioane lei, iar banii alocați din TVA pentru construcția de baze sportive în mediul rural vor fi mai puțini cu 100 milioane lei.

Raportat la bugetul consolidat, veniturile cresc cu 1,35 miliarde lei, cu scăderi de 1.095 milioane lei la bugetul de stat, 4,8 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și 205 milioane lei la bugetul asigurărilor pentru șomaj și creșteri de încasări de 2,5 miliarde lei la bugetele locale și 136 milioane lei la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Cheltielile bugetului general consolidat cresc însă în aceeași sumă, cu 1,35 miliarde lei, respectiv la bugetul de stat (307 milioane lei), bugetele locale (2,5 miliarde lei), bugetul asigurărilor sociale de stat (70 milioane lei) și bugetul Fondului asigurărilor sociale de sănătate (136 milioane lei).

Deficitul bugetului consolidat va fi menținut la 13,6 miliarde lei, reprezentând 2,2% din produsul intern brut.

Rectificarea se bazează pe datele economice care relevă o creștere a Produsului Intern Brut de doar „circa 1%” față de 1,8-2,3% cât s-a estimat pentru acest an și un PIB în valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 și 2010 și publicarea datelor provizorii pe 2011 de către Institutul Național de Statistică.

Această valoare nominală a PIB, mai mare decât cea estimată la finele anului trecut pentru 2012, a fost luată în calcul și la prima rectificare bugetară, operată în luna august.

Citește și