Rata anuală a inflației a ajuns la 4,56%, după ce în noiembrie prețurile de consum au crescut pe total cu doar 0,04%, influențate de scăderile înregistrate la mărfurile nealimentare și servicii, potrivit datelor anunțate marți de Institutul Național de Statistică (INS), informează Mediafax.
„În luna noiembrie 2012, față de luna anterioară, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, iar cele ale mărfurilor nealimentare și tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1% pentru fiecare”, se arată într-un comunicat al INS.
Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit ouăle, cu 8,07%, iar cea mai mare reducere, de 1,6%, a fost raportată la fructe și conserve din fructe. O scădere apropiată (1,5%) a fost consemnată în cazul prețurilor combustibililor, iar în ceea ce privește serviciile s-au ieftinit chiriile, transportul aerian, abonamentele la telefon și televiziune, fiecare cu sub 1%.
„Creșterea medie a prețurilor pe total în ultimele 12 luni (decembrie 2011 – noiembrie 2012) față de precedentele 12 luni (decembrie 2010 – noiembrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,2%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este de 3,3%”, se precizează în comunicat.
Rata anuală a inflației a revenit sub 5% în octombrie, când prețurile de consum au crescut cu numai 0,29%, față de majorarea de 1,18% înregistrată în septembrie, rata anuală a inflației atingând atunci maximul din acest an, 5,33%.
Banca Națională a României a revizuit în urcare cu 1,9 puncte procentuale prognoza de inflație pentru acest an, de la 3,2% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului țintit, concomitent cu o creștere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%.
BNR anticipează menținerea inflației în afara intervalului țintit până în martie – aprilie anul viitor, pentru ca rata să revină în marjă din a doua parte a lui 2013. BNR țintește pentru acest an încadrarea în intervalul 2-4%, iar pentru anul viitor intrarea în banda de variație 1,5-3,5%.