Reducerea TVA la 9% pentru lapte, fructe și legume proaspete. Cine sunt inițiatorii demersului legislativ
În prezent, cota standard de TVA de 24% se aplică tuturor operațiunilor impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse. În domeniul alimentelor, excepția se aplică pentru livrarea sortimentelor de pâine și a altor specialități de panificație, a anumitor tipuri de făină de grâu, cota de impozitare fiind de 9%.
Potrivit proiectului, în cazul acestor produse, cota redusă de 9% se va aplica de către agenții economici producători, importatori și de către cei care le comerercializează.
Printre inițiatorii propunerii legislative se numără Marian Avram, Petre Daea, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Mircea-Titus Delureanu, Ninel Peia (PSD), Gheorghe Emacu, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu (UNPR), Bogdan Ciucă (PC).
Semnatarii proiectului menționează, în expunerea de motive, că o astfel de măsură va determina „ascensiuni calitative și cantitative în ceea ce privește consumul alimentelor autohtone incluse în aceste categorii”.
Aceștia susțin că scăderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensată de creșterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operată modificarea.
Inițiatorii mai arată, citând un raport INS, că în anul 2012 consumul mediu anual pe cap de locuitor a fost de 66,9 kg. pentru fructe proaspete, 142,5 kg. pentru legume proaspete și 226,9. pentru lapte și produse din lapte.
Acest proiect urmează să fie dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.