Prima pagină » Economic » Remus Borza, administrator judiciar Hidroelectrica: Orice atac al băncilor asupra companiei este un atac asupra statului

Remus Borza, administrator judiciar Hidroelectrica: Orice atac al băncilor asupra companiei este un atac asupra statului

Remus Borza, administrator judiciar Hidroelectrica: Orice atac al băncilor asupra companiei este un atac asupra statului
Băncile au câștigat "sute de milioane de euro" din finanțarea Hidroelectrica, iar orice atac al instituțiilor de credit la adresa companiei este privit ca un atac asupra statului român, a declarat luni Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Băncile au câștigat „sute de milioane de euro” din finanțarea Hidroelectrica, iar orice atac al instituțiilor de credit la adresa companiei este privit ca un atac asupra statului român, a declarat luni Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, informează Mediafax.

„Orice atac al băncilor la adresa Hidroelectrica este atac asupra statului român. Băncile au câștigat sute de milioane de euro din relația cu Hidroelectrica și le asigur că și de acum vor câștiga la fel de mult. (…) În fiecare joi ne vedem cu băncile, au început să fie mai rezonabile. La început ne amenințau cu ruperea contractelor, acum în insolvență este imposibil”, a afirmat Borza într-o conferință de presă.

În momentul intrării Hidroelectrica aintrat în insolvență, în luna mai, mai mulți bancheri au criticat în termeni duri decizia Guvernului, afirmând că în urma acestei hotărâri băncile care au creditat Hidrolectrica vor fi nevoite să constituie provizioane, iar investitorii străini vor privi cu neîncredere România.

Borza a adăugat că în urmă cu două săptămâni banca elvețiană UBS a decis să denunțe unilateral un contract de credit cu Hidroelectrica, credit garantat de stat, iar pentru a nu se pune problema executării scrisorii de garanție, Hidroelectrica a plătit din fonduri proprii o rată de patru milioane de franci elvețieni.

Potrivit lui Borza, prin denunțarea a șase dintre contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica, băncile „au fost văduvite de niște garanții”.

„Aceste contracte erau necesare băncilor, le dădeau un anumit confort. Indicatorii economici ai Hidroelectrica nu sunt deloc bancabili, nici anul trecut nu au fost. (…) Compania este puțin tentantă pentru bănci”, a afirmat Borza.

În procesul de renegociere a contractelor directe a energiei, Euro Insol a reziliat acordurile cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro P.E.C.

Hidroelectrica are credite contractate pe termen scurt de la ING (38 milioane lei), Alpha Bank România (80 milioane lei), BRD (300 milioane lei), Citibank Europe (46 milioane dolari), RBS Bank (32 milioane euro), Libra Bank (13,5 milioane lei) și Banca Transilvania (120 milioane lei).

Compania are contracte de finanțare pe termen lung cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (110 milioane dolari), UBS AG (circa 30 milioane franci elvețieni), Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (66 milioane euro), Citi International (75 milioane euro), ING Bank Amsterdam (60 milioane euro), BCR (50 milioane euro) și Unicredit Bank Austria (117,3 milioane euro).

Borza a mai spus că, în condiții normale, Hidroelectrica ar putea înregistra anul viitor un profit de 50 milioane euro, iar în 2012 câștigul companiei ar putea fi mai mare față de nivelul de un milion de euro din 2011.

Hidroelectrica este afectată sever de doi ani de secetă, cauză din care a înregistrat o producție slabă de energie și pierderi de 30 milioane de lei în primul semestru al acestui an.

Citește și