Remus Borza: Cel mai deștept băiat dintre băieții deștepți la Hidroelectrica pare să fi fost chiar STATUL
Statul a fost unul dintre „băieții deștepți” de la Hidroelectrica, care a dus o politică nesăbuită prin contracte păguboase pentru companie și investiții în favoarea altor instituții, a afirmat Remus Borza, șeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Borza, prezent sâmbătă la inaugurarea ecluzei de la Porțile de Fier I, a acuzat politica guvernărilor din ultimii ani care au contribuit la „căpușarea” Hidroelectrica, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Hidrelectrica este a întregii Românii și ea trebuie susținută în primul rand de către stat. O să fac o observație ceva mai malițioasă vis-à -vis de statul roman. Că tot este la modă acea sintagmă cu sens peiorativ: «Băieții deștepți». S-ar putea ca cel mai deștept băiat dintre băieții deștepți să fi fost chiar statul român”, a spus reprezentantul Euro Insol.
Argumentele lui Borza pentru care statul este unul dintre „băieții deștepți” sunt legate de faptul că miniștri de resort din ultimii ani au negociat contracte de livrarea a unei cantități de energie mai mare decât putea produce Hidroelectrica, iar ulterior, compania a fost nevoită să cumpere energie la prețuri foarte mari.
„Pe semnătura mai multor miniștri, Hidroelectrica a fost constrânsă să achiziționeze energie electrică la prețul de 234, 250 de lei (pe MWh – n.r), pentru ca ulterior să o vândă băieților deștepți la 130 de lei sau în piața reglementată la 189 de lei. Ne mai mirăm cum a ajuns Hidroelectrica în insolvență, să înregistreze la 20 iunie 2012 datorii de peste 1 milliard de euro, pierderi la 31 decembrie 2011 de 124 milioane de lei, pierderi la 20 iunie 2012 de 202 milioane lei? Este o consecință a acestei politici nesăbuite de a trage din toate părțile în Hidroelectrica”, a mai spus el.
Potrivit reprezentantului administratorului judiciar, la nivelul Hidroelectrica s-a început o evaluare a tuturor sucursalelor din țară, iar la sfârșitul lunii octombrie se vor emite noile organigrame. Vizat de restructurări este sectorul TESA, care este supradimensionat.
Lucrările de retehnologizare a ecluzei de la Porțile de Fier I au avut loc în perioada iunie 2011 – august 2012, valoarea investiției fiind de 63 de milioane de euro.
Ecluza asigură circulația navelor prin această secțiune a fluviului, fiind prevăzută cu instalații de umplere și golire a sasurilor, porți și turn de comandă pentru dirijarea ecluzării și reglementarea navigației prin ecluză.
Borza: Hidroelectrica va înregistra pierderi de 100 milioane euro în acest an, din cauza secetei
Hidroelectrica va înregistra în acest an pierderi de 100 milioane euro, față de un rezultat negativ de 124 milioane lei în 2011, iar veniturile vor scădea cu aproximativ 800 milioane de lei, ca urmare a unei producții de electricitate la un minim istoric, potrivit administratorului judiciar.
„Producția de electricitate în 2012 va fi un la un minim istoric, la 12 TWh, din cauza secetei”, a declarat sâmbătă Remus Borza, care deține firma Euro Insol, adminsitratorul judicair al Hidroelectrica.
Compania a încheiat primul semestru cu pierderi de 60 milioane euro. Borza a menționat că în urma unor revizuiri de ordin contabil, Hidroelectrica a încheiat anul trecut pe pierdere, și nu profit, așa cum s-a anunțat anterior.
El spune că la începutul anului estima un profit de 100 milioane euro pentru Hidroelectrica în 2012, dar seceta prelungită a afectat sever producția de energiei a companieie și veniturile.
Într-un an hidrologic normal compania produce în medie 15 TWh de energie.
Compania a consemnat anul trecut venituri de 3,18 miliarde de lei (737,2 milioane de euro), cu 6,7% mai mici comparativ cu nivelul de 3,41 miliarde de lei din 2010.
Hidroelectrica a intrat în insolvență în în luna iunie.