Avocatul și practicianul în insolvență Remus Vulpescu, care a ocupat în ultimii zece ani mai multe funcții în Executiv și în conducerea companiilor de stat, printre care și cea de şef al Corpului de control al fostului premier Victor Ponta şi consilier onorific al fostului premierul Mihai Tudose, a fost numit administrator neexecutiv cu mandat provizoriu până la data Adunării Generale a Acționarilor Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) SA.
Consiliului de Administrație a decis, ca urmare a recomandării Comitetului de Nominalizare și Remunerare, să numească provizoriu, din 29 septembrie și pânp la data Adunării Generale a Acționarilor SNN, doi administratori neexecutivi, pe posturile vacante din cadrul Consiliului de Administrație al SNN, confor, unui comunicat transmis Bursei de Valori București. Cei doi sunt Remus Vulpescu și Vasilica Grajdan.
Potrivit CV-ului publicat de Nuclearelectrica, Remus Vulpescu este licențiat al Universității București, Facultățile de Drept și de Științe Politice și Administrative. După o carieră juridică de 15 ani ca avocat de business și practician în insolvență, în ultimii 10 ani s-a dedicat către managementul de redresare și restructurare al unor companii mari de stat sau private, fiind și absolvent de Executive MBA al Tiffin University SUA și Universității București. A ocupat și funcții în mediul academic și în administrația publică. Este membru al unor asociații profesionale din domeniul pieței de capital.
El a mai lucrat pentru companii de stat, printre care sunt Hidroelectrica, Transelectrica, Transgaz, Cupru Min, Romaero, iar în prezent lucrează și ca CEO și Administrator Special la Armax Gaz SA, având capital 100% privat.
„Experiența în transformare organizațională a unor companii românești, precum și pregătirea în domeniul juridic îl recomandă pe dl. Vulpescu ca un contributor important în atingerea obiectivelor SNN. De asemenea, cariera extinsă în domeniul energetic, în poziții de top management al unor companii strategice la nivel național i-au permis dlui Vulpescu să acumuleze cunoștințe și expertiză în guvernanța corporativă, strategii de dezvoltare afaceri, piață și politici energetice, elemente necesare în formularea strategiilor și derularea proiectelor de investiții ale SNN. Contribuția dlui Vulpescu este de asemenea valoroasă din perspectiva expertizei în chestiuni juridice, armonizare legislativă și organizarea pe principii de eficiență a activității”, potrivit prezentării SNN.
Societatea Națională „Nuclearelectrica” SA este societatea națională românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.
Sucursala CNE Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performanțe unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica deține un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.
Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat până în prezent peste 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel național în 25 ani. De asemenea, Unitatea 1 a evitat eliberarea în atmosfera a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.